- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Ekskluzivni snimci Mihajla Pupina premijerno u Kinoteci

CC BY 2.0 / Vikipedija / Mihajlo Pupin
Mihajlo Pupin  - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2023
Pratite nas
Jubilarno 25. izdanje Festivala nitratnog filma – „Nitrat 25“ počinje 6. juna, na Dan Jugoslovenske kinoteke, kada će biti dodeljena i priznanja „Zlatni pečat“ glumici Jelisaveti Seki Sablić, reditelju Đorđu Kadijeviću i posthumno režiseru Živojinu Žiki Pavloviću povodom 90 godina od njegovog rođenja i 25 godina od smrti.
Tokom deset festivalskih dana, u sali „Makavejev“ biće prikazana 43 filma iz 23 zemlje Evrope, Azije i Severne Amerike.
Selektor festivala i upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Saša Erdeljanović najavljuje da će biti zastupljeni filmovi svih žanrova iz nemog i zvučnog perioda svetske kinematografije, a publika će imati priliku da pogleda više ostvarenja čije su kopije jedine sačuvane u svetu.
© Foto : Sputnjiku ustupila Kinoteka"Misterija Ajfelovog tornja", Žilijen Divivje, 1928.
Misterija Ajfelovog tornja, Žilijen Divivje, 1928. - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2023
"Misterija Ajfelovog tornja", Žilijen Divivje, 1928.

Mihajlo Pupin na velikom platnu

Festival će otvoriti svetska bioskopska premijera istorijski vrednog materijala, tek otkrivenog nemontiranog filma iz Ročestera - „Kodakolor zabava, Ročester, Njujork 1928“ o prijemu istaknutih američkih naučnika i ličnosti iz političkog i kulturnog života.

„Ovo je za sada jedino poznato pojavljivanje Mihajla Pupina na filmskoj traci. Moj prijatelj Mika Stanković, reditelj i novinar, pre nekoliko meseci poslao mi je tekstove o Pupinu i tu sam iz američkih novina video da je 1928. održan prijem u Ročesteru i da je među gostima, pored istaknutog pronalazača Tomasa Edisona, bio i Pupin. Oni su došli kod Džordža Istmena, vlasnika kompanije Kodak, da vide kako izgleda novi sistem kolor filma. U bašti su ih snimali i posle nekoliko sati su imali priliku da pogledaju sebe na filmu. Ja sam onda kontaktirao kolege u Ročesteru i došli smo do nemontiranog materijala“, otkriva Erdeljanović.

Na otvaranju festivala će biti prikazan još jedan film iz „Muzeja Džordža Istmena“ u Ročesteru, klasik američkog psihološkog horora „Nepoznati“ iz 1927. Toda Brauninga, sa briljantnim Lonom Čejnijem i početnicom Džoan Kraford u glavnim ulogama.
© Foto : Sputnjiku ustupila Kinoteka"Legenda o Gesti Berlingu", Moric Stiler, 1924
Legenda o Gesti Berlingu - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2023
"Legenda o Gesti Berlingu", Moric Stiler, 1924

Jedan od retkih snimaka Apisa

Erdeljanović skreće pažnju na posebno značajan program nedavno otkrivenih i identifikovanih filmova u Arhivu Jugoslovenske kinoteke – pet kratkih igranih filmova iz perioda 1910-1912:
„Po našim saznanjima to su jedine sačuvane kopije na svetu pa će ovo biti njihova premijera posle 100 godina“.
Nedavno su pronašli i nepoznat francuski žurnal „Sahrana pukovnika Vojislava Pavlovića“ iz 1916. u kome se pojavljuje legendarni pukovnik Dragutin Dimitrijević Apis.

„Pukovnik Vojislav Pavlović je bio veoma zanimljiva ličnost rodom iz Požarevca. Po majčinoj liniji je bio Karađorđev praunuk, a po očevoj u bliskom rodu sa velikom slikarkom Milenom Pavlović Barili. Bio je član organizacije 'Ujedinjenje ili smrt – Crna ruka' i kada je poginuo kod Bitolja, na sahrani se pojavio prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, a među ratnim drugovima koji su nosili sanduk se posebno istakao jedan čovek, zanimljive konstitucije. Otkrili smo da je to Apis, koga na filmu skoro da i nema. Postoji samo kratak snimak sa suđenja, tako da je ova projekcija na festivalu značajna sa istorijskog aspekta jer se Apis pojavljuje na filmu posle toliko decenija“, ističe Erdeljanović.

Biće prikazan i nedovoljno poznat nemački igrani film „Strahote mora“ Franca Ostena iz 1924. godine, avanturističko ostvarenje snimljeno na lokacijama Dubrovnika i okoline.
Publika će tokom festivala imati priliku da vidi i klasična ostvarenja velikana, kao što su: Ernst Lubič, Žan Epstejn, Moric Stiler, Džejms Kruz, Žilijen Divivije, Viktor Turžanski, Leitao Debaros, Verner Hohbaum, Hiroši Šimizu, Maks Ofils, Mario Soldati, Kristijan Žak, Marton Keleti, Mihail Kalatozov, Mario Moničeli, Odrih Lipski i mnogi drugi.
© Foto : Sputnjiku ustupila Kinoteka"Junak našeg doba", Mario Moničeli, 1955
Junak našeg doba, 1955 - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2023
"Junak našeg doba", Mario Moničeli, 1955

Film koji je zabranio Musolini

Festival, uz ekskluzivno pravo, 15. juna zatvara epsko italijansko ostvarenje „Mi živi“ iz 1942. godine.
Prema rečima Erdeljanovića, to je neautorizovana adaptacija dela slavne američke književnice Ajn Rand, u režiji Gofreda Alesandrinija, delo koje je iz političkih razloga zabranio sam Benito Musolini.
U pratećem programu festivala 7. juna biće održan okrugli sto „110 godina od Balkanskih ratova – pogledi na filmska snimanja“ na kojem će svoje prezentacije imati arhivisti i istoričari filma iz zemalja učesnica tih ratova.
© Foto : Sputnjiku ustupila Kinoteka"Povratak srpskih pobednika", Đorđe Bogdanović, 1911.
Povratak srpskih pobednika, Đorđe Bogdanović, 1911. - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2023
"Povratak srpskih pobednika", Đorđe Bogdanović, 1911.
Kinoteka će ugostiti više od trideset filmskih profesionalaca, istoričara filma, direktora kinoteka i arhivista iz 15 zemalja.
„Biće to prilika da se ponovo sretnu kolege sa raznih meridijana i razgovaraju o gorućim pitanjima filmske arhivistike, budućoj saradnji oko restauracije filmova, razmeni znanja, ideja i filmskih programa“, najavljuje Erdeljanović.
Velimir Bata Živojinović - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2023
KULTURA
Kinoteka obeležava dan rođenja Bate Živojinovića
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala