- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Oklopno vozilo za deminiranje UR-77 Meteorit - Sputnik Srbija

UŽIVO Eksplozije u Belgorodu, dvoje povređenih

Pratite nas
Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini, 463. dan. Nastavljaju se borbe na svim delovima fronta. Sjedinjene Države objavile su da će Kijevu uputiti novi paket vojne pomoći. Bela kuća saopštila je da se Kijev sprema za kontraofanzivu tokom leta.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:36 01.06.2023
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom razgovarao o zajedničkim pripremama za „mirovni samit“.
„Tokom sastanka sa nemačkim saveznim kancelarom Olafom Šolcom razgovarao sam o zajedničkim pripremama za globalni mirovni samit i uključivanju u njega što većeg broja učesnika. Zahvaljujem gospodinu kancelaru na podršci ukrajinskoj formuli mira i spremnosti da se pridružim njenoj realizaciji“, napisao je Zelenski na svom Telegramu nakon sastanka na marginama samita EU u Kišinjevu.
22:32 01.06.2023
Ukrajinske snage su pomoću drona napale električnu podstanicu u selu Gogoljevka u Kurskoj oblasti Rusije, saopštio je gubernator Roman Starovojt.
„Još jedan napad Ukrajine na civile. Selo Gogoljevka Sudžanskog okruga ostalo je bez struje zbog toga što je dron ispustio municiju na podstanicu“, navodi se u saopštenju.
21:20 01.06.2023
Jermenija nije saveznik Rusije u ukrajinskom sukobu, iako je Zapad drugačijeg mišljenja, Jerevan je zabrinut zbog trenutne situacije, jer direktno utiče na sve odnose zemlje, izjavio je jermenski premijer Nikol Pašinjan u intervjuu za „Si-En-En Prima Njuz“.
„Na Zapadu primećuju da smo saveznik Rusije, to više primećuju. U Rusiji vide da u ratu u Ukrajini nismo njihov saveznik. Ispada da u ovoj situaciji nismo ničiji saveznici, što znači da smo ranjivi“, rekao je on.
Jermenski premijer je istakao da se može učiniti da „među svim tim konfrontacijama“, postoje opcije za manevrisanje. Ali, naglasio je Pašinjan, Jerevan ne manevriše ne zato što nema stav o situaciji, već zato što Jermenija ima previše briga kako bi sebi dozvolila da bude uvučena u rešavanje drugih problema.
19:23 01.06.2023
Artiljerijsko oruđe 2S4 tulpan u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruske snage odbile tri napada ukrajinske vojske na Belgorodsku oblast, ubijeno više od 50 Ukrajinaca
19:23 01.06.2023
Proizvodni pogoni britanske kompanije za proizvodnju oružja „BAE Sistems“ će, u slučaju njihovog razmeštanja na ukrajinskoj teritoriji, biti legitimne mete napada Oružanih snaga Rusije, izjavio je ruski ambasador u Velikoj Britaniji Andrej Kelin za TV „Rusija 24“.
19:21 01.06.2023
Rusija je obavestila Zajednički koordinacioni centar o odluci da ograniči registraciju brodova u luci „Južni“ u okviru realizacije prehrambenog sporazuma dok ne počne da funkcioniše izvoz ruskog amonijaka, izjavio je na brifingu portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik.
Prema njegovim rečima, UN su zabrinute zbog usporavanja implementacije prehrambenog sporazuma.
„Nastavićemo da sarađujemo sa stranama u cilju potpunog obnavljanja transakcija i nastavka rada inicijative. Očekujemo da će se strane obavezati da će, bez preduslova, propustiti brodove u sve tri luke, povećati broj uspešnih dnevnih inspekcija, omogućiti predvidivu registraciju (za prolazak brodova), kao i izvoz đubriva, uključujući amonijak, i nastavak (rada) cevovoda za tranzit amonijaka ‘Toljati-Odesa’“, istakao je Dižarik.
18:25 01.06.2023
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je veliki broj zemalja spreman da Ukrajini isporuči borbene avione.
„Danas sam čuo moćnu podršku. Uveren sam da ćemo veliki broj država i, što je važno, veliki broj borbenih aviona, u najskorije vreme pod liderstvom Sjedinjenih Američkih Država ujediniti i napraviti koaliciju“, rekao je on na konferenciji za novinare u okviru drugog samita Evropske političke zajednice u Kišinjevu.
Zelenski je takođe istakao da je pre isporuke savremenih zapadnih borbenih aviona, Kijevu neophodno više sistema „patriot“. Prema njegovim rečima, neophodno je formirati štit protivvazdušne odbrane za ceo evropski kontinent.
Ranije je Zelenski pozvao da se ubrza formiranje koalicije protivvazdušnih raketnih sistema „patriot“ i borbenih aviona u Ukrajini, jer bi, prema njegovim rečima, takva kombinacija zapadnog oružja, ubrzala okončanje borbenih dejstava.
Zelenski je takođe poručio da osnova za rešavanje sukoba u Ukrajini može biti samo ukrajinska „mirovna formula“.
18:15 01.06.2023
Nad Belgorodom je aktiviran sistem PVO, operativne službe razjašnjavaju informacije o posledicama na terenu, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov na svom Telegramu.
17:33 01.06.2023
Na mestu pada bespilotne letelice u Belgorodu nisu pronađene eksplozivne naprave, ulica u kojoj je dron pao biće uskoro otvorena za saobraćaj, saopštio je gradonačelnik Valentin Demidov.
On je dodao da su na licu mesta stručnjaci za eksploziv, kao i pripadnici ministarstava za vanredne situacije i unutrašnjih poslova.
16:37 01.06.2023
Stalni predstavnik Rusije pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) Mihail Uljanov demantovao je objave brojnih medija da je Rusija, navodno, protiv inicijative generalnog direktora IAEA Rafaela Grosija u vezi Zaporoške nuklearne elektrane.
„Konkretnu objavu na engleskom jeziku nisam video, ali jesam verziju na ruskom jeziku. Tamo se zaista tvrdi da je Rusija u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija odbila da ispoštuje pet principa. Naravno, to je besmislica, potpuna glupost, iskrivljavanje našeg stava“, rekao je on za TV „Rusija 24“.
Uljanov je prethodno izjavio za Sputnjik da je inicijativa IAEA o Zaporoškoj nuklearki korak u pravilnom smeru i da ruska strana smatra da će njena implementacija doprineti bezbednosti na objektu.
Ranije je Grosi na sednici SB UN predložio pet principa osiguranja bezbednosti Zaporoške nuklearke: ne dozvoliti napade na stanicu ili sa njene teritorije; ne raspoređivati na teritoriji nuklearke teško naoružanje ni vojsku, koji mogu biti upotrebljeni za napad; ne dovoditi u opasnost snabdevanje električnom energijom nuklearke; obezbediti zaštitu svih struktura i sistema koji omogućavaju bezbedan rad nuklearke; ne preduzimati nikakva dejstva koja podrivaju ove principe.
16:31 01.06.2023
Grb na zgradi Saveta Federacije Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Savet Federacije Rusije sprema predlog za stvaranje međunarodnog tribunala o Ukrajini
16:19 01.06.2023
U Belgorodu je odjeknula eksplozija nepoznate naprave, saopštio je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.
U eksploziji su povređene dve osobe.
Gladkov je dodao da je, prema preliminarnim podacima, bespilotna letelica pala na kolovoz.
16:01 01.06.2023
Ruske operativne službe presekle su u Hersonskoj oblasti nekoliko pokušaja ukrajinskih specijalnih službi da ukradu decu preko podmetnutih organizacija kako bi ih isporučili u Kijev, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora oblasti Vladimir Saldo.
„Vrhunac licemerja je namera ukrajinskih specijalnih službi da preko podmetnutih organizacija ukradu decu iz Hersonske oblasti. Naši operativci već su presekli nekoliko pokušaja ‘dobrovoljaca’ da dobiju starateljstvo nad decom koja su ostala bez roditeljskog staranja, a zatim ih isporuče u Kijev preko trećih zemalja. Svrha ovakvih pokušaja nije briga o deci, već najprimitivnija propaganda“, napisao je Saldo na svom Telegramu.
On je napomenuo da su „deca koja su spasena od odvođenja u kijevski pakao ispričala da je u Kijevu trebalo da daju lažni intervju koji je ocrnjivao njihov život u Rusiji“.
„Svi pokušaji kijevskih ekstremista da iskoriste našu decu u svojim prljavim igrama i dalje ćemo oštro suzbijati“, istakao je Saldo.
15:51 01.06.2023
Ruske Oružane snage vode pozicione borbe u naseljima u predgrađu Kupjanska, saopštio je za Sputnjik načelnik vojno-civilne administracije Harkovske oblasti Vitalij Gančev.
„Tamo (u predgrađu Kupjanska) se vode pozicione borbe za svako naselje, za svaki kvadratni metar, svako dvorište. To su već naselja kod Kupjanska“, precizirao je Gančev.
15:15 01.06.2023
Jedanaest stanovnika Belgorodske oblasti, koji su 1. juna povređeni u granatiranju ukrajinskih stransnaga, primljeno je u bolnicu u Belgorodu.
Četvoro od njih su na reanimaciji, a jednu osobu trenutno operišu, rekao je novinarima glavni lekar bolnice Roman Procenko.
14:50 01.06.2023
Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao da je zadatak NATO da u bliskoj budućnosti pojača podršku Ukrajini kako bi se osigurao uspeh kontraofanzive Kijeva.
„Naš hitan fokus je da maksimiziramo našu podršku Ukrajini u svetlu njene kontraofanzive koja ima za cilj da vrati četvrtinu teritorije koja se pridružila Rusiji tokom prošle godine“, rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Oslu.
Istovremeno, prema njegovim rečima, zemlje Alijanse nameravaju da pomognu Ukrajini da ojača svoje „srednjoročne i dugoročne sposobnosti obuzdavanja i odbrane“ kako bi mogla da se „odbrani od buduće agresije“ nakon završetka aktuelnog sukoba.
13:34 01.06.2023
U Harkovu je danas odjeknulo nekoliko eksplozija, saopštio je gradonačelnik Igor Terehov na Telegramu.
„Za sada se zna da je gađan Industrijski okrug. Utvrđuju se informacije o povređenima i materijalnoj šteti“, napisao je Terehov.U
Harkovskoj oblasti čuju se sirene za vazdušnu opasnost.
12:49 01.06.2023
12:42 01.06.2023
Najvažnije iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
Ruska PVO sredstva su u rejonu Nove Avdejevke u Zaporoškoj oblasti oborila avion Su-25 ukrajinske vojske;
Grupe snaga „Istok“ su uništile dva komandna punkta Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Južnog Donjecka, oborena su dva drona, protivtenkovski raketni sistem i protivtenkovski bacač granata;
U pravcu Donjecka je za 24 sata ubijeno skoro 400 ukrajinskih vojnika, uništen je tenk, tri pik-apa, dva oklopna vozila, dve haubice D-30;
Ruska vojska je višecevnim bacačima raketa „smerč“ onesposobila komandni punkt ukrajinske vojske u Trudovu;
U pravcu Kupjanska i Krasnog Limana Kijev je izgubio više od 120 vojnika;
Komandir specijalnih jedinica „Ahmat“ Apti Alaudinov izjavio je da se priprema napad na novom delu fronta u Donjeckoj Narodnoj Republici;
Sistemima TOS-1 „solncepek“ su uništene dva komandna punkta ukrajinske vojske u rejonu Stepova i Privoljnog;
U pravcu Kupjanska su jedinice grupe snaga „Zapad“ uništile 103. ukrajinsku brigadu teritorijalne odbrane u rejonu sela Novoselovsko u LNR;
U pograničnim oblastima, na ukrajinskoj strani likvidirano je više od 30 ukrajinskih terorista, četiri oklopna vozila, raketni lanser „grad“ i jedan pik-ap;
U pravcu Hersona je za 24 sata ubijeno oko 20 ukrajinskih vojnika;
Ruska vojska je u DNR-u uništila skladište sa municijom koje je pripadalo 125. brigadi teritorijalne odbrane ukrajinske vojske.
12:09 01.06.2023
Ruska vojna tehnika u Belgorodskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2023
RUSIJA
Ruska vojska sprečila ukrajinski teroristički napad: Šta se dešava u Belgorodskoj oblasti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala