- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Građanin Šmit sprema novu zamku za Dodika

Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2023
Pratite nas
Ukoliko Kristijan Šmit nametne izmene krivičnog zakona BiH, prema kojima bi nepoštovanje njegovih odluka bilo krivično delo, on ne samo da bi dolio ulje na vatru krize u BiH, već bi otvoreno pokazao da mu je meta Milorad Dodik. Predsednik Srpske je najvatreniji kritičar rada Kristijana Šmita i on će na ovaj način pokušati da ga procesuira.
Ovako najavljene izmene krivičnog zakona BiH komentariše politički analitičar iz Banjaluke Anđelko Kozomara. Podsećamo, u bosanskohercegovačkim medijima pojavili su se glasovi da kancelarija visokog predstavnika (OHR) radi na izmenama krivičnog zakona prema kojima bi oni koji ne poštuju odluke ovog tela bili krivično gonjeni.

OHR želi da uhvati Dodika u zamku

Prema Kozomarinim rečima, Dodik je najglasniji u pozivima da se u Republici Srpskoj ne primenjuju ni odluke OHR-a, niti odluke Ustavnog suda BiH.
„Dakle, oni će tim zakonom pokušati da uhvate u zamku Dodika i da ga procesuiraju preko plaćenih tužilaca u Tužilaštvu BiH i, naravno sudija“, kaže on.
Ukoliko OHR donese takav zakon, a, kako naš sagovornik kaže, svi su izgledi da hoće, Republika Srpska ga neće objaviti u Službenom glasniku i automatski neće važiti u Srpskoj. To su i najavili zvaničnici Srpske. Milorad Dodik rekao je da Srpska neće poštovati nametanje ovog zakona i da OHR odmah može da počne priprema krivične prijave.
Ne treba zaboraviti da Službeni glasnik Republike Srpske ne objavljuje odluke Kristijana Šmita otkako je ovaj nemački političar došao u Sarajevo. Šmit je za Srpsku nelegitiman visoki predstavnik, s obzirom da njegovo imenovanje nije potvrdio Savet bezbednosti UN.
Međutim, Kozomara napominje da bi OHR mogao da nađe način da prevaziđe taj problem.
„Vrlo je zanimljivo da su u poslednjih mesec dana dvojica direktora Službenog glasnika Republike Srpske napustila to mesto. Nisu hteli da obavljaju tu funkciju jer su, kako su rekli, trpeli strašne pritiske iz OHR-a da moraju da objave sve odluke visokog predstavnika“, objašnjava Kozomara.
Ukoliko Kristijan Šmit bude istrajao u težnji da krivično goni one koji ne poštuju njegove odluke, situacija u BiH dodatno će se zakomplikovati, pogotovo što postoje nagoveštaji da bi ovaj nelegitimno izabrani stranac kome je Zapad dao odrešene ruke da vedri i oblači nad BiH mogao da nametne još jedan zakon – Zakon o državnoj imovini, prema kome bi se sva državna imovina knjižila na ime zajedničkih institucija, umesto onako kako je određeno Dejtonskim sporazumom – na entitete.
„Poznato je da je on u tajnosti formirao navodno stručnu grupu koja treba da donese taj zakon. Kada su videli o čemu se radi, srpski predstavnici napustili su tu radnu grupu i rekli da ne žele u tome da učestvuju jer to predstavlja očiglednu otimačinu svega što iole vredi od Republike Srpske“, ističe Kozomara.

Međunarodna zajednica gura BiH ponovo u rat

Za akademika i nekadašnjeg dekana Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, Vitomira Popovića, radi se o starim pritiscima na Republiku Srpsku, te ga, kako kaže, glasovi koji se šire iz Sarajeva ne iznenađuju. S obzirom da je Šmit nelegalno i nelegitimno zauzeo funkciju visokog predstavnika, takve su i njegove uredbe, napominje ovaj iskusni pravnik.
„Imate u BiH predstavnika EU, koji vodi računa o tome koliko su dosegnuti standardi u oblasti demokratizacije radi prijema u članstvo, a sa druge imate tutora koji ne odgovara nikome, pa ni Savetu bezbednosti UN. I on sada na različite načine pokušava da disciplinuje Srbe. Naravno da on nema prava da donosi zakone, on nije zakonodavni organ. Postoji odluka bivšeg sastava Ustavnog suda u kome sam i ja učestvovao, gde on nema pravo da donosi zakone. Prema tome, siguran sam da, iako donese ova zakon, on u Republici Srpskoj neće biti ni objavljen, niti će se primenjivati“, kategoričan je Popović.
Ukoliko OHR istraje u nameri da donese izmene krivičnog zakona, kriza će sigurno eskalirati, sve u nameri da se skrene pažnja sa problema kojima je ophrvana EU, smatra Popović.
„U stvari, oni bi najradije da BiH ponovo gurnu u rat, kao što sada rade na Kosovu i Metohiji. I to je jasna pozicija. I ako ne budemo imali pameti, naći ćemo se u vrlo nezgodnoj poziciji. Bićemo odgovorni za ono što predstavlja deo njihovog scenarija da nas proglase odgovornim kao nekakav remetilački faktor“, ističe on.
IZ OHR-a još uvek nema odgovora pripremaju li izmene krivičnog zakona ili ne, ali jedno je sigurno – kao što je izjavio Šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović ovakvim postupcima OHR-a postepeno udara oštar klin u BiH jer se gubi parlamentarizam, kao i da se ovakav zakon ne može dovesti u vezu sa demokratskim principima.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2023
REGION
Dodik o najavi OHR-a: Srpska neće poštovati nametanje izmena krivičnog zakona BiH
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala