- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Četvorica Srba u istorijskom meču: Sastaju se neporaženi i neporažen – a samo jedan može na tron

© AP Photo / Andrew MedichiniŽoze Murinjo
Žoze Murinjo - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2023
Pratite nas
Fudblaeri Sevilje i Rome od 21 čas sastaju se u finalu Lige Evrope koje se održava u Budimpešti, a na licu mesta biće i reporter Sputnjika.
Odavno je Žoze Murinjo izneo svoj glavni fudbalski postulat "Finala se ne igraju, ona se dobijaju", a ovu rečenicu živi i dan danas i ide po novu trenersku titulu. Ovoga puta problem je što se Roma sastaje sa ekipom koja se takođe izgleda dugi niz godina vodi izjavom proslavljenog Portugalca.
Neporaženi su stigli su do kraja, a nečija slavna istorija će morati da bude prekinuta. Fudbal je igra u kojoj Sevilja i Žoze Murinjo ne znaju da izgube.
Sevilja je do sada igrala šest finala Lige Evrope, a svaki put kada bi igrala finala osvojila bi trofej. Počelo je 2006. godine protiv Midlsbroa, nastavilo se naredne godine protiv Espanjola da bi posle pauze od sedam godina Sevilja ponovo osvojila trofej pobedom nad Benfikom. Godinu dana kasnije španski klub u finalu je savladao ukrajinski Dnjepar, a treću titulu zaredom osvojili su pobedom nad Liverpulom.
Usledila je nova pauza od četiri godine, ali 2020. Sevilja i Inter ušli su u finale Lige Evrope i španski klub dodao je novi pehar u bogatu istoriju kluba. Ovoga puta biće neuporedivo teže jer izalaze na megdan magičnom Žozeu Murinju, čoveku koji nikada nije izgubio u finalu.
Magija je počela sa Portom 2002. godine kada je osvojio trofej Kup UEFA, da bi već sledeće sezone sa istim klubom podigao pehar Lige šampiona. Vodeći Inter osvojio je trofej Lige šampiona 2010. godine, da bi sa Mančester junajtedom sedam godina kasnije osvojio Ligu Evrope.
U svoje peto trenersko evropsko finale ušao je vodeći Romu sa kojom je podigao trofej Lige konferencija i sa kojom sada ide i po trofej Lige Evrope.

"Ja sam u fudbalu i radim sa puno strasti svoj posao. Gledaćete me još mnogo godina na klupi. Radujem se ovom finalu Lige Evrope i želim da sa Romom donesem još jedan trofej klubu. Imali smo malo vremena za pripremu utakmice, ali igrači su izuzetno motivisani. Kolegu sa Seviljine klupe, Hoze Luisa Mendibilara znam mnogo godina i znam kako je on sa puno pažnje spremao ovo finale", rekao je Murinjo pred susret Rome i Sevilje.

Kome ide trofej zavisiće i od srpskih fudbalera. Posebno važnu ulogu mogao bi da ima Marko Dmitrović koji će čuvati gol Sevilje za koju nastupa i Nemanja Gudelj, dok su na drugoj strani takođe golman Mile Svilar kao i Nemanja Matić.
Sevilja je do finala stigla posle eliminacije izvrsnih protivnika. Najpre su porazli Mančester junajted. U prvoj utakmici odigrali su nerešeno, ali su na svom stadionu slavili sa 3:0. U polufinalu pao je Juventus sa kojim su prvu utakmicu završili istim rezultatom 1:1, a potom u drugoj utakmici slavili sa 2:1.
Roma se u četvrtfinalu sastala sa Fejnordom koji je iznenadio i slavio u prvoj utakmici sa 1:0, ali je brzo Murinjo uspeo da vrati stvari na svoje mesto i Roma je rezultatom 4:1 rutinski otišla u polufinale. Tamo ih je čekao susret sa Bajerom koji je bio neuporedivo teži izazov. Posle minimalne pobede u prvoj utakmici (1:0) u drugoj nije bilo pogodaka što je značilo da Roma i Murinjo idu u finale.
Spektakl počinje u 21 čas, meč možete da pratite i na Sputnjiku, a na licu mesta biće i naš reporter Petar Milovanović.
Dragan Stojković Piksi - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2023
SPORT
Piksi objavio spisak – Srbija bez Mitrovića protiv Bugarske
Ivan Obradović u dresu Partizana na meču Kupa UEFA protiv Temišvara 2008. - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2023
Imate li minut?
Pod kojim pritiskom se igra u Partizanu
Trener Liverpula Jirgen Klop - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2023
SPORT
Nemački panker doveo novog sportskog direktora – Klop je samo klimnuo glavom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala