- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Raste autoritet BRIKS-a: Rusija i Kina pozdravljaju želju Venecuele da se pridruži organizaciji

© SputnikZastave članica grupe BRIKS
Zastave članica grupe BRIKS - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2023
Pratite nas
Rusija visoko ceni izjavu predsednika Venecuele Nikolasa Madura koji je rekao da njegova zemlja želi da se pridruži BRIKS-u, što ukazuje na sve veći autoritet organizacije, rekao je za Sputnjik direktor odeljenja za Latinsku Ameriku pri Ministarstvu spoljnih poslova Rusije Aleksandar Ščetinin.

„Izjava Madura govori o sve većem autoritetu koji BRIKS dobija u aktuelnoj međunarodnoj situaciji na osnovu svojih stavova o dešavanjima, svojih procena, svog modela saradnje na ravnopravnoj osnovi bez sankcija i pritisaka“, rekao je Ščetinin, komentarišući izjavu Madura da Venecuela želi da postane deo BRIKS-a.

Kako je dodao, u ovom trenutku članice BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) razgovaraju o kriterijumima i modalitetima širenja organizacije.
„Kada budu usvojeni odgovarajući dogovori, razgovaraće se i o konkretnim kandidatima koji izraze ili su izrazili želju da se pridruže BRIKS-u. Kako razumemo, predsednik Venecuele je istakao da je i njegova zemlja na spisku kandidata. Mi to veoma cenimo“, kazao je Ščetinin.

Kina pozdravlja nameru Venecuele da se pridruži BRIKS-u

Kina podržava proces širenja članstva BRIKS-a, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning, komentarišući izjavu Madura.
„Kina je uvek smatrala BRIKS otvorenim i inkluzivnim mehanizmom, te podržava proces širenja organizacije. Pozdravljamo pridruživanje što je moguće više partnera istomišljenika velikoj porodici BRIKS u bliskoj budućnosti“, kazala je portparolka.
Ranije je predsednik Venecuele Nikolas Maduro rekao da bi Venecuela želela da bude deo BRIKS-a, jer ta organizacija formira novi svetski poredak. Takođe, brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva rekao je da blagonaklono gleda na tu mogućnost.
Znak BRIKS-a u Brazilu - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2023
RUSIJA
Red pred vratima BRIKS-a: Još 19 država želi da uđe u organizaciju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala