- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Proglašena vanredna situacija u Loznici i u pojedinim delovima Šapca i Požege

Pratite nas
Štab za vanredne situacije Šapca doneo je oluku o proglašenju vanredne situacije u pojedinim delovima na teritoriji grada zbog opasnosti izazvanom obilnim padavinama, poplavama i pojavom bujičnih voda. Vanredna situacija proglašena je i na teritoriji Loznice i u 18 mesnih zajednica Požege.
Hitnu sednicu Štaba za vanredne situacije Šapca sazvao je gradonačelnik Aleksandar Pajić, a vanredna situacija proglašena je u mesnim zajednicama: Petkovici, Desiću, Grušiću, Varni, Jevremovcu, Gornjoj Vranjskoj, Krivaji, Bukoru, Rumskoj, Volujcu, Nakučanima, Dvorištu, Pocerskom Metkoviću, Bojiću, Zablaću, Metliću, Beloj Reci i Sinoševiću, objavila je gradska uprava Šapca.
Vanredna situacija je uvedena i radi sprovođenja operativnih mera zaštite i spasavanja.
Pajić je naložio da se privredni subjekti od posebnog značaja stave u stanje pripravnosti, izvrše proveru materijalno-tehničkih sredstava i raspoloživih ljudskih resursa u cilju stavljanja u funkciju odbrane od poplava.
Na sednici Štaba poručeno je da će redovno informisati i obaveštavati javnost o svim bitnim činjenicama od značaja za zaštitu i spasavanje, kao i prestanku opasnosti zbog kojih je vanredna situacija proglašena.

Vanredna situacija proglašena u Loznici

Štab za vanredne situacije Loznice proglasio je vanrednu situaciju na teritoriji grada, a polazeći od stanja na terenu i dalje moguće opasnosti od izlivanja vodotokova.
Sednici Štaba za vanredne situacije Loznice prisustvovali su pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a, Policijske stanice Loznica i Vatrogasno spasilačke jedinice Loznica.
Imajući u vidu da je ovo područje označeno kao područje rizika, crvenim meteo alarmom Gradski štab za vanredne situacije grada Loznice će sve vreme biti angažovan prvenstveno na terenu i nalaziće se u tzv. stalnom zasedanju, objavljeno je na sajtu grada Loznica.

Vanredno i u 18 mesnih zajednica opštine Požega

Obilne padavine koje su pogodile zapadnu Srbije tokom prethodne noći najveću štetu izazvale su u opštini Požega gde je uvedena vanredna situacija u čak 18 mesnih zajednica ove opštine.
U selu Otanj došlo je do izlivanja manjih, bujičnih tokova koji su naneli ogromna oštećena na lokalnim putnim pravcima ali i na poljoprivrednim zasadima.
„Štete su ogromne. Kiša je odnela puteve i u ravnici i na svim okolnim brdima, ne može da se prođe. To je bilo pre tri, četiri dana, a sinoć nam je na drugoj strani sela ogromna voda odnela i još uvek odnosi puteve. Kako ćemo ovo sanirati bez pomoći opštine i države, stvarno ne znam. Narod ne može da priđe kući. Ostali smo bez struje, bez svega, stvarno je velika šteta“, izjavio je Veselin Jezdić, predstavnik Mesne zajednice Otanj.
Jezdić je dodao da je ovu mesnu zajednicu pogodio i grad, ali su najveće štete izazvane ogromnim padavinama.
Nakon što je u petak uvedena vanredna situacija u šest mesnih zajednica na teritoriji opštine Požega (Otanj, Vranjani, Jelen Do, Tučkovo, Papratište i Zaselje), danas je na sednici Štaba za vanredne situacije uvedena vanredna situacija u još 12 mesnih zajednica ove opštine (Gornjoj, Srednjoj i Donjoj Dobrinji, Čestobrodici, Kalenićima, Glumču, Bakionici, Loretu, Prijanovićima, Pilatovićima, Prilipcu i Lopašu).
Predsednik opštine i komandant Štaba opštine Požega Đorđe Nikitović rekao je da situacija zaista nije dobra i da su na teritoriji cele opštine štete velike.
Prema njegovim rečima, makadamski putevi su gotovo uništeni, a tek posle izlaska komisije za procenu poljoprivredne štete, nakon što prođu padavine, moći će da se zna kolika je ukupna šteta.
Poplava kod Loznice, arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2023
DRUŠTVO
Poplavljena domaćinstva u lozničkom i šabačkom kraju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala