- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Novakova poruka „Kosovo je srce Srbije” pogodila britanskog novinara precizno – u živac

© AP Photo / Jean-Francois BadiasNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2023
Pratite nas
Novak Đoković u sredu igra drugi meč na Rolan Garosu, a i dalje se govori o njegovom gestu sa prošlog meča kada je na kameri napisao poruku „Kosovo je srce Srbije, stop nasilju“. Oliver Braun, sportski urednik Telegrafa, napisao je tekst u kome ističe da Novak voli da igra sam protiv svih, kao i da je neiskren kada kaže da se ne meša u politiku.
U tekstu koji nosi naziv „Odreknite ga se, uništite mu reputaciju, deportujte ga – Novaka Đokovića nije briga“ Oliver Braun potrduio se da objasni da srpski teniser ne mari za tuđe mišljenje i da se svojih principa drži po svaku cenu.
„Ako Novak Đoković ima neku karakterističnu osobinu, onda je to da ga briga šta neko drugi misli. Možete ga osuditi, možete ga oklevetati, možete ga čak i deportovati, ali to i dalje ne ostavlja ni najmanju udubinu u njegovom psihološkom oklopu. Toliko je očigledno iz njegovog poslednjeg gesta kada je napisao „Kosovo je srce Srbije, zaustavite nasilje” na najbližem objektivu kamere na Rolan Garosu. Da li bi mogao ublažiti tu poruku kao odgovor na tvrdnje sa Kosova da budi etničke tenzije? Sanjajte. Pošto je objavio identičnu poruku na društvenim mrežama on je odlučio da udvostruči“, navodi Braun u svom tekstu.
Urednik Telegrafa potom objašnjava svoje viđenje pozadine priče o Novakovoj poruci i navodi da je takozvana država Kosovo to postala 2008. godine.

„Njegova snaga osećanja prema događajima na Kosovu, gde je više od 50 ljudi povređeno u pokušajima Srbije da spreče novoizabranog gradonačelnika Albanije da preuzme dužnost, proizilazi iz nepokolebljivog ličnog uverenja. Njegov otac, Srđan, rođen je na kosovskoj zemlji, u gradu Kosovska Mitrovica, i čvrsto se držao srpskog nacionalističkog narativa da je Kosovo autonomna oblast Srbije, uprkos tome što je država proglasila nezavisnost 2008. godine“, nastavlja se tekst Brauna.

Viktor Troicki, Danil Medvedev, Novak Đoković i Miomir Kecmanović - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2023
SPORT
Miomir odgovorio Britancima na pitanje o Kosovu: Novak je heroj nacije – nasilje je nepotrebno
Novinar potom ističe da je jedan od najboljih tenisera svih vremena neiskren kada kaže da ne želi da se meša u politička pitanja i pita se šta bi bilo da poruku slične prirode napiše Danil Medvedev, ruski teniser.
„Ono u čemu je Đoković malo neiskren je u insistiranju da nema „nameru da ulazi u političku debatu“. On se posebno pozvao na tvrdnje svoje matične zemlje o teritorijalnom suverenitetu nad susednom državom: potez koji bi, ako bi ga pokušali drugi igrači, navukao brz ukor. Možete li zamisliti kakvo bi zgražanje nastalo da Daniil Medvedev, kome je još uvek zabranjeno da se takmiči pod ruskom zastavom, napiše „Krim je srce Rusije“, na primer?“, navodi Braun.
Uredik Telegrafa kasnije je objasnio da Novak gaji mentalitet „ja protiv svega“ i da je najbolji primer za to Vimbldon 2019. godine kada je uspeo da navijače Rodžera Federera čuje kao svoje.
Koliko god Britancima ova tema bila zanimljiva moraće ipak da okrenu novi list, jer Novak igra drugo kolo i vreme je da se piše o novim pobedama.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2023
SPORT
Nori verbalno napao Đokovića – tvrdi da je Srbin trebalo njemu da se izvini
Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2023
SPORT
Medvedev se svađao sa publikom, pogubio konce – i ispao sa Rolan Garosa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala