- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nemačka zatvara četiri ruska konzulata

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastava na zgradi Bundestaga u Berlinu
Zastava na zgradi Bundestaga u Berlinu - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2023
Pratite nas
Berlin je doneo odluku da ukine dozvolu za rad četiri od pet generalnih konzulata Rusije u Nemačkoj, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke.

„Što se tiče ruskog prisustva u Nemačkoj, doneta je odluka na osnovu reciprociteta, kako bi se održao paritet međusobnog prisustva kako kadrovski, tako i u strukturnom smislu. S tim u vezi doneli smo odluku da opozovemo dozvolu za rad četiri od pet ruskih generalnih konzulata u Nemačkoj. O tome je danas obavešteno Ministarstvo spoljnih poslova Rusije. Od Rusije smo zatražili da odmah pokrene proces zatvaranja četiri konzulata u Nemačkoj i da ga završi najkasnije do 31. decembra 2023. godine“, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Kristofer Burger.

Kako je precizirao, ta mera je odgovor na odluku Moskve da smanji broj zaposlenih u nemačkim institucijama u Rusiji na 350.
Istovremeno, Nemačka će zatvoriti svoje konzulate u Kalinjingradu, Novosibirsku i Jekaterinburgu. Po rečima Burgera, u Rusiji će ostati otvoreni generalni konzulati Nemačke u Moskvi i Sankt Peterburgu.
Berlin je krajem aprila doneo odluku da protera više od 20 ruskih diplomata. Kako je saopštilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova, kao reakcija na neprijateljske akcije Berlina, ruska strana je donela odluku o recipročnom proterivanju nemačkih diplomata iz Rusije, kao i da značajno ograniči maksimalan broj zaposlenih u nemačkim diplomatskim predstavništvima u Rusiji.
MIP u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2023
RUSIJA
Stigao odgovor Moskve: Rusija proteruje 20 nemačkih diplomata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala