- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Makron: Sukob u Ukrajini može da se produži, ako propade kontraofanziva Zapad da "kalibriše" pomoć

© AP Photo / Susan WalshPredsednik Francuske Emanuel Makron
Predsednik Francuske Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2023
Pratite nas
Zapad treba da pruži Ukrajini opipljive i pouzdane garancije bezbednosti, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron.

„Intenzivno naoružavamo Ukrajinu, ali je ne uključujemo ni u jedan strateški dijalog“, rekao je Makron na Forumu za bezbednost „Globsek“ u Bratislavi.

Takođe je dodao da se protivi „zamrzavanju ukrajinske krize“ i da normalizacija situacije može da se sprovede samo na osnovu uslova Kijeva.
Pozvao je i da se poveća vojna pomoć Kijevu i ukazao da zapadne zemlje moraju da uzmu u obzir to da konflikt može da se oduži.
Ako kontraofanziva Ukrajine doživi krah Zapad će proceniti kako da "kalibriše" podršku Kijevu, istakao je predsednik Francuske.
„Moramo da pripremimo javno mnjenje u našim zemljama na to i da budemo u stanju da podržimo Ukrajinu u uslovima produženog konflikta srednjeg i visokog intenziteta. U tom cilju tokom leta moramo sa partnerima da revidiramo i ponovo analiziramo format podrške i šta je potrebno da bi bili postignuti rezultati“, rekao je on.
Neophodno je pomagati Ukrajini svim sredstvima u cilju uspešne kontraofanzive, moramo povećati tu podršku, rekao je Makron.

O budućim odnosima s Rusijom

Makron je rekao da Evropa mora da razmisli o tome kako da u budućnosti izgradi sistem bezbednosti zajedno sa Rusijom.
„Biće potrebno da gradimo odnose sa Rusijom, bez naivnosti, u zavisnosti od toga kakva ona bude u budućnosti“, rekao je francuski predsednik.
Prema njegovim rečima, važno je da se Evropa sama bavi pitanjima sopstvene bezbednosti, kao i pitanjima koja se tiču susednih država.
Naveo je i da su zemlje Evrope u prošlosti pogrešile prenoseći dijalog o bezbednosti sa Rusijom na NATO.
„To možda nije bila najbolja ideja“, zaključio je on.
Predsednici Ukrajine i Francuske Vladimir Zelenski i Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2023
SVET
Makron predložio Zelenskom održavanje mirovnog samita u Parizu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala