- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bliski susret kineskog i američkog izviđačkog aviona iznad Južnog kineskog mora /video/

© Foto : Twitter/The Spectator Index/PrintscreenKineski borbeni avion J-16 presreo je američki izviđački avion RC-135 iznad Južnog kineskog mora
Kineski borbeni avion J-16 presreo je američki izviđački avion RC-135 iznad Južnog kineskog mora - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2023
Pratite nas
Američka vojska optužila je pilota kineskog borbenog aviona da je izveo je „nepotrebno agresivan manevar“ u blizini američkog vojnog aviona iznad Južnog kineskog mora u međunarodnom vazdušnom prostoru.
Američka indo-pacifička vojna komanda saopštila je u utorak da se manevar kineskog aviona J-16 dogodio prošle nedelje i da je primorao američki avion RC-135 da leti kroz turbulenciju, prenosi Rojters.
„SAD će nastaviti da lete, plove i sprovode operacije, bezbedno i odgovorno, gde god to međunarodno pravo dozvoljava“, navodi se u saopštenju.
Na snimku „bliskog susreta“ vidi se kako kineski borbeni avion prolazi ispred američkog aviona RC-135, koji se trese zbog turbulencija, navodi Rojters.
Portparol kineske ambasade u Vašingtonu Liu Penđu, koji nije iznosio detalje, saopštio je da SAD u dužem vremenskom periodu „često raspoređuju avione i brodove za izviđanje Kine iz blizine, što predstavlja ozbiljnu opasnost za nacionalnu bezbednost“.
„Kina poziva SAD da zaustave opasne provokacije i prestanu da prebacuju krivicu na Kinu“, saopštio je Liu.
On je naveo da će Kina „nastaviti da preduzima neophodne mere za odlučnu odbranu svog suvereniteta i bezbednosti i da će raditi sa zemljama regiona na čvrstoj zaštiti mira i stabilnosti u Južnom kineskom moru“.
Američki nosač aviona Džerald Ford - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2023
SVET
Kineska simulacija - upozorenje za SAD: Nosači u Južnom kineskom moru mogu biti potpuno uništeni
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala