Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić ambasadorima Rusije i Kine predao važan dokaz o situaciji na Kosovu i Metohiji /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa ambasadorom Rusije Aleksandar Bocan-Harčenkom o najnovijoj eskalaciji nasilja nad srpskom zajednicom na Kosovu i Metohiji, obavestio ga o jučerašnjim dešavanjima i izrazio zabrinutost zbog ekstremnog nasilja i podmukle diskriminacije Srba, sa zebnjom da se situacija razvija u veoma lošem smeru.
Vučić je predao ambasadorima Rusije i Kine hronologiju jučerašnjih događaja u Zvečanu, kada su snage Kfora i takozvane kosovske policije intervenisale protiv okupljenih Srba.
Vučić je dodao da takvo ponašanje ima za cilj podizanje tenzija u celom regionu, zbog čega je zahtevao hitno povlačenje Kurtijevih specijalnih jedinica i reakciju međunarodne zajednice koja bi garantovala bezbednost Srba na KiM, saopštila je pres služba predsednika.
Tokom sastanka, Vučić je istakao da Srbija, uprkos najbrutalnijem kršenju svih međunarodnih sporazuma, nastavlja da vodi odgovornu politiku mira i stabilnosti i ponovio zahvalnost na principijelnom stavu i podršci Ruske Federacije suverenitetu i teritorijalnom integritetu naše zemlje.
Bocan-Harčenko je istakao da zvanična Moskva prati sva događanja i da će preneti sve informacije koje su mu danas predočene.
On je istakao da Rusija razume svu delikatnost situacije i da primećuje porast agresivnosti Prištine, koja može da ima ozbiljne posledice.
„Moskva ima najozbiljniji pristup u praćenju razvoja situacije i shvatamo da ovakav razvoj događaja može da izazove ozbiljnu krizu, čak eksploziju u celom regionu“, rekao je Bocan-Harčenko.
„Obavestio sam ambasadora Harčenka o eskalaciji nasilja i brutalnoj diskriminaciji Srba na KiM. Srbija će, uprkos najbrutalnijem kršenju svih međunarodnih sporazuma, raditi na očuvanju mira i stabilnosti, zahtevajući hitno donošenje i sprovođenje mera koje bi garantovale sigurnost Srba na KiM, a što je preduslov za svaki dalji razgovor sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini“, objavio je predsednik na Instagramu*.
Vučić se potom sastao i sa ambasadorkom Kine Čen Bo, kojoj je uručio hronologiju jučerašnjih događaja u Zvečanu.
Vučić je detaljno upoznao ambasadorku Čen Bo sa hronologijom jučerašnjih događaja, koji su još jednom, naočigled međunarodne zajednice, demonstrirali politiku netrpeljivosti i nasilja protiv srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.
Predsednik Srbije je naveo da ovakvo ponašanje privremenih institucija u Prištini održava konstantne tenzije u celom regionu i ocenio kao neprihvatljivo stanje stalnog straha i zabrinutosti u kojem živi srpska zajednica na KiM.
Ambasadorka Čen je rekla da je za zvanični Peking situacija na KiM veoma zabrinjavajuća.
„Primetili smo da ste i Vi predsedniče i Vlada Republike Srbije mnogo uradili na smirivanju tenzija. Kineska strana podržava napore Srbije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta i protivi se jednostranim akcijama privremenih institucija u Prištini, koje poziva da ispune preuzete obaveze“, rekla je kineska ambasadorka.
Ona je podsetila na izjavu kineskog Ministarstva spoljnih poslova u kojoj se NATO poziva da iskreno uvažava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.
Predsednik Vučić je istakao da Srbija ima veliko poverenje u pravičnost prijateljske Kine i poštovanje za njenu iskrenu posvećenost ravnopravnosti svih zemalja u svetu, bez obzira na veličinu i brojnost stanovnika.
Predsednik Srbije je posle sastanka s ambasadorkom Kine na društvenim mrežama objavio da je zamolio ambasadorku Čen Bo da rukovodstvu Narodne Republike Kine prenese ozbiljnu zabrinutost Srbije po pitanju opstanka i bezbednosti Srba na KiM.
„Apelovao sam na prijatelje iz Kine da svojim ogromnim međunarodnim ugledom utiču na međunarodnu zajednicu kako bi se postigao hitan prekid nasilja nad Srbima i osigurali mir i bezbednost na KiM“, napisao je Vučić.
Prethodno se Vučić sastao sa ambasadorima zemalja Kvinte.
Aktivnosti „Meta“ (društvene mreže Fejsbuk i Instagram) zabranjene su u Rusiji kao ekstremističke.
Aleksandar Vučić se sastao sa ambasadorima zemalja Kvinte - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2023
SRBIJA
Vučić: Zemlje Kvinte da hitno sprovedu mere koje bi garantovale sigurnost Srba
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala