- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska vojska u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Ukrajinske snage ponovo gađale Belgorodsku oblast, ima poginulih; SAD spremaju nove sankcije

Pratite nas
U toku je 461. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Napad dronova na stambene zgrade u Moskvi, nema povređenih. U Kijevu tokom noći odjekivale eksplozije. Vladimir Zelenski izjavio da su već donete odluke o daljem kretanju ukrajinske vojske. Ruska vojska napreduje u pravcu Kupjanska.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:27 30.05.2023
Kina se zalaže za podršku obnavljanju mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine što je pre moguće, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Kine u UN Gen Šuan.
22:06 30.05.2023
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2023
RUSIJA
„Odgovor će biti prilično oštar“: Nebenzja o napadima Kijeva na Zaporošku nuklearku i Energodar
21:27 30.05.2023
Međunarodna agencija za atomsku energiju sprovodi kontrolu i prati da se nuklearni materijali ne koriste za vojne ciljeve, rekao je šef agencije Rafael Grosi.
On je na sednici SB UN ocenio da je situacija u vezi sa Zaporoškom nuklearkom i dalje opasna i krhka kada je reč o nuklearnoj i fizičkoj bezbednosti. U poslednje vreme nuklearka je sedam puta isključivana iz sistema za snabdevanje strujom i prelazila na rad uz pomoć generatora, naveo je on.
Prema njegovim rečima, to što do sada nije bilo nuklearnih havarija u nuklearki je čista sreća, ali jednom može da se dogodio da sreća okrene leđa.
Nuklearna ili radiološka havarija u Zaparoškoj nuklearki imaće katastroflane posledice po građane Ukrajine, Rusije i susednih država, upozorio je Grosi.
Sve strukture u nuklearki neophodne za njeno funkcionisanje moraju biti zaštićeni od napada i diverzija, istakao je on.
21:18 30.05.2023
Jedna osoba je poginula u ukrajinskom granatiranju centra za privremeni smeštaj preseljenih stanovnika Belgorodske oblasti, izjavio je gubernator regiona Vjačeslav Gladkov.
„Oružane snage Ukrajine iz topovske artiljerije granatirale su centar za privremeni smeštaj u kom su se nalazili civili — starci i deca. Poginuo je čuvar ove ustanove. Još dvoje ljudi je ranjeno. Oni su u teškom stanju i nalaze se na odeljenju intenzivne nege“, napisao je gubernator.
Prema njegovim rečima tri projektila su direktno pogodila stambeni i administrativni deo ustanove.
Gubernator je dodao da su oštećeni krov, razbijena stakla i oštećena dva putnička automobila.On je takođe pojasnio da su se u granatiranom centru nalazili stanovnici Serede, koji su preseljeni pre više od godinu dana, a sada su prebačeni u drugo naselje.
19:42 30.05.2023
Sjedinjene Američke Države će u sredu objaviti nove antiruske sankcije, povezane sa navodnim „isporukama ruskih dronova“ i „ruskim dezinformacijama“, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.
19:41 30.05.2023
Sedište Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2023
SVET
UN o napadu na Moskvu: Osuđujemo sve napade na civile, ali ukrajinski gradovi su i dalje ugroženiji
18:06 30.05.2023
Sistem PVO deluje u Melitopolju.
Predsednik pokreta "Zajedno s Rusijom" Vladimir Rogov rekao je da su, prema preliminarnim podacima, eksplozije u gradu izazvane usled pokušaja ukrajinskih snaga da izvedu raketni napad.
17:30 30.05.2023
Ukrajinske snage granatirale su privremeno boravište građana Šebekinskog okruga u Belgorodskoj oblasti, ima poginulih i ranjenih, rekao je gubernator Vjačeslav Gladkov.
16:59 30.05.2023
Ruske snage će uskoro u zoni specijalne vojne operacije pokazati „šta je to osveta u pravom smislu te reči“, izjavio je čečenski lider Ramzan Kadirov, komentarišući jutrošnji napad ukrajinskih dronova na Moskvu.
„Napad dronova na Moskvu nema nikakvog taktičkog, strateškog, pa čak ni psihološkog smisla. Oni koji se razumeju u vojne stvari to shvataju. Rat se vodi na sasvim drugom mestu... Odgovori na takve pokušaje napada… trebalo bi da budu žestoki. Mi štitimo naše građane i nema potrebe da ugađamo i popuštamo“, napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu.
On je rekao da ukrajinske vlasti koriste omiljeni metod terorista ─ „kukavički napuštaju položaje i izbegavaju otvorenu časnu borbu“, izdajući naređenja za napad na civilnu infrastrukturu.
„Uskoro ćemo u zoni specijalne vojne operacije pokazati šta je osveta u pravom smislu te reči“, zaključio je Kadirov.
16:24 30.05.2023
Peticija sa zahtevom ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom da potpiše zakon o zabrani uvoza i raspodele knjiga ruskih izdavača sakupila je nešto malo više od 25.000 glasova koliko je neophodno da bi ona bila uzeta u razmatranje.
Vrhovna rada je 19. juna prošle godine usvojila izmene zakona koje se tiču uvođenja ograničenja na uvoz knjiga uz Rusije i Belorusije, ali bez obzira na jednoglasan stav parlamenta i preporuku vlade Zelenski do sada nije potpisao dokument.
Autor peticije navodi da je knjige i dalje slobodno prodaju u Ukrajini čime se podriva informativna bezbednost države.
16:12 30.05.2023
Čečenski lider Ramzan Kadirov izjavio je da je nacističko rukovodstvo u Kijevu koristi terorističke metode. Oni su teroristi i zemlje Zapada treba da se zamisle koga sponzorišu.

"SAD zauvek stavljaju oznaku da je neko terorista, bez suda i istrage, a ovde ima očigledne dokaze o terorističkim aktivnostima... Evropske zemlje treba da se zamisle koga sponzorišu i pod kojim uslovima isporučuju oružje. Kada Rusija zakuca na vrata, na primer, Nemačke ili Poljske neće imati čime da odgovore - sve oružje su potrošili na Ukrajinu", napisao je on na Telegramu.

16:09 30.05.2023
Sjedinjene Države koriste Ukrajinu isključivo kao instrument za slabljenje Rusije, piše "Misl Polska".
"Amerikanci s vremena na vreme stavljaju do znanja šta očekuju od ovog konflikta - iskušenja, slabljenje Rusije. Za njih je Ukrajina samo instrument u koje su uložili dosta sredstava i koristiće je dok ona služi tom cilju", navodi se u članku.
SAD, kako se navodi, ne žele da se konflikt proširi, a kamoli da same uđu u njega jer Kina predstavlja veliku opasnost za Vašington. To se vidi i po isporukama oružja - Ukrajini šalju u manjim obimima, dok se Tajvani šalje flota, zaključuju autori.
16:03 30.05.2023
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2023
RUSIJA
Putin: Napad dronovima na Moskvu ─ teroristički akt
14:35 30.05.2023
Lovac Su-27 lansira rakete na vežbama - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruska vojska izvela raketne napade na ukrajinske centre za donošenje odluka
11:32 30.05.2023
Ukrajina traži 120 zapadnih lovaca
Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznjikov izjavio je da je Kijevu potrebno oko 120 zapadnih lovaca od kojih bi većinu trebalo da čine avioni F-16, prenela je medijska grupa „Funk“.
On je dodao da bi Velika Britanija i Nemačka napravile važan korak pridruživanjem grupi zemalja koje isporučuju Kijevu vojnu avijaciju.
Reznjikov je takođe kazao da su zapadne zemlje do sada isporučile Kijevu oko 60 tenkova „leopard 2“, a da su u Ukrajinu stigli i francuski tenkovi AMH-10RC, britanski „dželendžer“ i američki „abrams“.
11:22 30.05.2023
Kijev: Nije nam potrebna ruska teritorija
Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov tvrdi da Kijevu, koji poslednjih meseci objavljuje da priprema ofanzivu, nije potrebna „ruska teritorija“, nego „normalni odnosi s Rusijom“ i dodao da Ukrajina ne namerava da napada teritoriju Rusije.
„Nama nije potrebna ruska teritorija“, odgovorio je on u intervjuu za medijsku grupu „Fank“ na pitanje novinara namerava li Kijev da u okviru kontraofanzive napadne Rusiju.
Prema rečima Reznikova, Ukrajina teži „normalnim odnosima“ s Rusijom, kao i s Poljskom, Slovačkom i Rumunijom.
Na pitanje o granatiranju Belgorodske oblasti ministar je odgovorio posredno, izjavivši da Kijev „realizuje svoje planove na raznim delovima bojnog polja“.
„Deo“ napada Reznikov je pripisao bivšim žiteljima Rusije, koji su postali bliski s kijevskim režimom.
Što se tiče kontraofanzive, ofanzivna dejstva su moguća „na dva ili tri mesta na bojnom polju, kako na jugu, tako i na istoku“, dodao je Reznikov.
11:14 30.05.2023
Evropska komisija i dalje traži način da konfiskuje zamrznute ruske aktive
Evropska komisija i zemlje-članice Evropske unije nastavljaju da traže mogućnosti za konfiskaciju privatne ruske imovine, zamrznute na teritoriji EU, saopštio je evropski komesar za pravna pitanja Didje Rejnders.
„Zajedno sa zemljama-članicama nastavljamo da radimo na zamrznutim aktivima, to je više od 24 milijarde evra. Pokušavamo da nađemo mogućnost da zaplenimo neke od tih aktiva zbog krivičnih dela, kao što su korupcija, pranje novca ili narušavanje sankcija. S tim se već može ići pred sud i zapleniti deo tih aktiva“, rekao je Rejnders novinarima u Briselu, pred početak Saveta ministara Evropske unije za opšta pitanja.
Bez obzira na višekratna saopštenja Evropske komisije o mogućem korišćenju zamrznute ruske imovine za potrebe obnove Ukrajine, za sada ne postoji nikakva zakonodavna baza za takva dejstva u Evropskoj uniji.
Predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je da je zamrzavanje ruskih aktiva u Evropi lopovluk, navodeći da je EU usmerena ne samo na sredstva privatnih lica, nego i na državne aktive Rusije.
Predstavnik Evropske komisije Kristijan Vigand je 25. maja saopštio da su, prema podacima od sredine ovog meseca, zemlje EU zamrzle više od 200 milijardi evra aktiva Centralne banke Srbije.
10:53 30.05.2023
U Zaporoškoj oblasti počelo premeštanje ukrajinske vojske duž linije fronta
U Zaporoškoj oblasti počelo je premeštanje ukrajinske vojske duž linije fronta, saopštio je predsednik pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladimir Rogov.
„Zabeleženo je premeštanje ukrajinske vojske i tehnike duž linije fronta. Često se to radi tokom dana, a noću se tehnika vraća nazad. S praktične tačke gledišta to je besmisleno, lai mi razumemo da je to 'ratna oluja', da žele da nas zbune i da stvore utisak lažnog pravca za kontraofanzivu koja se priprema“, rekao je Rogov.
On je dodao da nema sumnje da će glavni pravac najavljene ukrajinske kontraofanzive biti upravo zaporoški pravac: "Kontraofanziva se priprema i definitivno će je biti".
10:48 30.05.2023
Rotacija međunarodne misije u Zaporoškoj nuklearki i dalje blokirana
Rotacija misije Međunarodne agencije za atomsku energiju i dalje je blokirana, napretka u vezi s tim pitanjem za sada nema, izjavio je za Sputnjik predsednik pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladimir Rogov.
„Rotaciju blokira kijevski režim na nivou Odeljenja za bezbednost Ujedinjenih nacija, koje je u februaru takođe usporavalo taj proces“, rekao je Rogov i dodao da u tom odeljenju ima mnogo agenata pod uticajem SAD i Velike Britanije.
Prema njegovim rečima, kijevski režim čini sve da se rad misije oteža, kako bi ukrajinske snage mogle „nekažnjeno da granatiraju atomsku centralu i da za sve optuže Rusiju“.
On je ranije saopštio da su kijevske vlasti sprečile rotaciju predstavnika nadzorne misije Međunarodne agencije za atomsku energiju u Zaporoškoj nuklearki, koja je trebalo da bude realizovana prošle sedmice.
10:18 30.05.2023
Vazdušna opasnost u tri oblasti Ukrajine
Vazdušna opasnost objavljena je u Sumskoj, Poltavskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala