- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Skandal u Japanu: Premijerov sin ismevao vladu, otac ga smenio sa funkcije

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaPremijer Japana Fumio Kišida
Premijer Japana Fumio Kišida - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2023
Pratite nas
Šotaro, najstariji sin japanskog premijera Fumija Kišide trebalo bi da se povuče sa mesta izvršnog sekretara za politiku usled negodovanja javnosti zbog korišćenja zvanične rezidencije za privatnu zabavu.
Fotografije koje je objavio nedeljnik Šukan Bunšun prikazuju Šotara Kušidu i desetak rođaka kako poziraju ležeći na simbolično važnim stepenicama prekrivenim crvenim tepihom rezidencije, imitirajući grupnu fotografiju novopostavljenog kabineta.
Šotaro je na centralnom mestu, na „poziciji rezervisanoj za premijera“.
Druge fotografije snimljene na zabavi 30. decembra prošle godine prikazuju goste kako stoje na podijumu kao da drže konferenciju za štampu.
Kako prenosi Gardijan, ostavka Šotara Kišide je udarac za njegovog oca, čiji se rejting poboljšao nakon ovomesečnog samita G7 u Hirošimi i pokušaja atentata tokom kampanje.
„Kao sekretar za politička pitanja premijera, što je javni položaj, njegovi postupci su neprikladni i odlučio sam da ga smenim kako bi preuzeo odgovornost. Naravno, odgovornost za imenovanje leži na meni“, rekao je japanski premijer.
Naveo je da će njegovog sina u četvrtak zameniti dugogodišnji lični pomoćnik Takajoši Jamamoto.
Šotaro je priznao da je kratko pozdravio goste, ali je izjavio da nije ostao na večeri.
Glavni sekretar kabineta, Hirokazu Macuno, ranije je opisao događaj kao „neprikladan“ i obećao da će obezbediti da se rezidencija ponovo koristi na prikladan način.
Kišida je rekao da je sinu izrekao oštre opomene, ali to nije ugušilo kritike javnosti i opozicionog MPS-a, koji su ga optužili za nepotizam.
Šotaro je počeo da radi za oca u martu 2020. nakon što je napustio posao u trgovačkoj kući, a premijer je insistirao da je imenovao sina zbog njegove „ličnosti i uvida“.
Skandal bi mogao da ublaži spekulacije da Kišida planira da raspiše vanredne izbore u Donjem domu nakon pozitivnih kritika o njegovom nastupu tokom G7 u Hirošimi.
U trodnevnom istraživanju javnog mnjenja koje je sproveo poslovni list Nikei od 26. maja – nekoliko dana nakon završetka samita – podrška Kišidinoj vladi pala je na 47 odsto u poređenju sa 52 odsto, koliku je podršku imala u aprilu.
Kišida je u oktobru imenovao sina za političkog sekretara, jedno od osam sekretarskih mesta u kabinetu.
Imenovanje članova porodice nije neuobičajeno u japanskoj politici, koja ima visok udeo naslednih zakonodavaca. Šotaro je ranije bio očev privatni sekretar.
Uništena Hirošima, posle bacanja atomske bombe iz američkog  B-29, 06. avgusta 1945. Pilot Pol Tibets avion je nazvao Enola Gej, po svojoj majci - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2023
SVET
Japanski premijer „zaboravio“ ko je bacio nuklearnu bombu na Hirošimu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala