- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Počelo prijavljivanje za turističke vaučere u poštama širom Srbije

CC0 / Anspleš/Dejan Zakic / Zlatibor
Zlatibor - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2023
Pratite nas
U poštama širom Srbije jutros je počelo prijavljivanje za turističke vaučere za odmor u Srbiji, a prema rečima direktora funkcije usluga u „Pošti Srbije”, Bojane Nikolić, već je podneto više od 10.000 prijava, od ukupno 100.000 vaučera koliko je planirano da se podeli.
„Tri stotine pošta je krenulo sa radom od 7:00 sati, a ostalih oko 900 od 8:00 i već se vidi da je interesovanje za vaučere i ovoga puta veliko kao i prilikom prethodnih podela. Dosta je ljudi u šalter salama pošta, koji žele da ostvare pravo na subvencionisani odmor“, rekla je ona za Tanjug i navela da je posebno veliki broj zainteresovanih u Kragujevcu, Leskovcu, Pančevu.
Kada je reč o dokumentima za prijavljivanje, Nikolićeva kaže da je neophodno doneti ličnu kartu ili pasoš, zatim prijavu za vaučer koja može da se odštampa sa sajta „Pošte Srbije“ ili Ministarstva turizma i omladine, popuniti je i uz rezervaciju smeštaja priložiti i dokumentaciju za pojedine kategorije korisnika kojom se dokazuje da neko ima pravo na vaučer.
A pravo na vaučer imaju penzioneri, oni se prema rečima Nikolićeve, najviše i prijavljuju za vaučere, zatim nezaposleni, zaposleni koji imaju platu manju od 70.000 dinara, studenti, stariji od 65 koji nemaju penziju.
„Procedura je takva da se popunjena prijava evidentira a na kraju poštari ljudima koji ostvare ovo pravo vaučere donose na kućnu adresu i oni mogu da idu na odmor u smeštajne kapacitete koje su izabrali, a to su najčešće banje ili planine“, rekla je Nikolićeva.
Dodala je da će vaučeri na kućne adrese biti isporučeni u roku od mesec dana od dana prijavljivanja.
Iako postoje već devet godina, za turističke vaučere u vrednosti od 5.000 dinara uvek vlada veliko interesovanje i prijave se izvrše u rekordnom roku.
Sa novom serijom vaučera nemaju pravo oni koji su ostvari pravo korišćenja u prvoj seriji. Vaučeri se mogu iskoristiti do 20. novembra.
„Za prijave prvo i neophodno je da se izvrši rezervacija kod ugostitelja koji se nalaze na listi ugostitelja koji rade po šemi vaučera - pružaju ugostiteljske usluge koji se nalaze na sajtu ministarstva. Nakon što se izvrši rezervacija kroz centralni informacioni sistem za ugostiteljstvo, potencijalni korisnik usluge vaučera svoju rezervaciju prilaže uz zahtev na poslovnicama pošte, kao i dokaz o ostvarenju prava koja smo naveli“, navela je za Tanjug Dunja Đenić, pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija.
Prema njenim rečima, do sada ima prijavljenih 4.300 ugostitelja što je značajno veći broj u odnosu prethodne godine kada i je bilo 3.500.
„Trideset dana je minimalni rok za prijavu pre početka realizacije aranžmana. Ostalo je najinteresantnije za građane kao i prethodnih godina - Soko Banja, Zlatibor, Vrnjačka Banja, Sijarinska Banja“, rekla je Đenićeva.
Građani se o uslovima za dobijanje vaučera i statusu svoje prijave mogu informisati preko kontakt centra „Pošte Srbije“ na broj 0700 100 300.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala