- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Otkrivena imena ukrajinskih agenata koji su cinkarili proruske aktiviste u Hersonu

© Sputnik / StringerZgrada Službe bezbednosti Ukrajine u Kijevu
Zgrada Službe bezbednosti Ukrajine u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2023
Pratite nas
Ruske snage bezbednosti su zahvaljujući informacijama izvora u Nacionalnoj policiji Ukrajine saznale imena agenata i doušnika Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) koji su doprineli hapšenju i zatvaranju mnogih meštana kojih je kijevski režim optužio za kolaboracionizam, izjavio je za Sputnjik predstavnik ruskih bezbednosnih struktura.
„Potkazivanjem ‘kolaboranata’ bave se aktivisti, agenti SBU iz redova lokalnog stanovništva, koji su ostali u gradu nakon odlaska ukrajinskih trupa u martu 2022. godine. Prema informacijama dobijenim od našeg izvora u ukrajinskoj nacionalnoj policiji, saznali smo imena nekolicine njih, kao i onih koji su stradali zbog njihovih dejstava“, rekao je sagovornik, pozivajući se na izvor u nacionalnoj policiji Ukrajine.
Prema izvoru u ukrajinskoj nacionalnoj policiji, jedan od najaktivnijih agenata SBU, Dmitrij Ovčar, stanovnik Hersona, zajedno sa suprugom Alinom, više puta je javno govorio o tome kako oni mrze Ruse. Ovčar je potkazao Aleksandra Ivanoviča Zaikina, ukrajinskog policajca koji je nastavio da radi u ruskoj policiji nakon što su ruske trupe oslobodile Herson. Ubrzo nakon Ovčarove prijave, Zaikin je pritvoren i zadržan u istražnom zatvoru u gradu Nikolajevu, a potom je dobio kaznu od 5 godina zatvora.
Zbog sličnih optužbi mnogi ljudi su uhapšeni, a neki su i dalje iza rešetaka, rekao je izvor, navodeći imena drugih agenata SBU.
„Natalija Škramko, odbornik černobajevske skupštine, agent SBU; Jurij Bondar i Ljuba Bondar, rade za SBU; Dmitrij Kozjol i Oksana Kozjol, žive u Černobajevki – aktivisti SBU, pokazuju komšije. Anastasija Kožemska (Galinska) potkazala stanovnicu Hersona Demensku, koja je završila u mučilištu Dnjeprovskog odeljenja MUP, gde su je pretukli da bi priznala. Dobila je kaznu od 5 godina, a kasnije je zadavljena u nikolajevskom pritvoru. Ovaj slučaj zaveden je kao samoubistvo“, rekao je izvor.
On je napomenuo da su poznata i imena onih koji su se namerno zaposlili u ruskim organima vlasti, tamo su radili, izvršavajući zadatke SBU.
„Na primer, Julija Fedorišina je od maja do novembra 2022. godine radila je u odeljenju Ministarstva za vanredne situacije Rusije u Hersonskoj oblasti. Od 24. maja služi u teritorijalnom centru za regrutaciju i socijalnu podršku Oružanih snaga Ukrajine u Hersonskoj oblasti. Predala je informacije o zaposlenima u Ministarstvu za vanredne situacije, između ostalog i o onima koji su ostali u gradu posle evakuacije. Sergej Tarasenko je od februara do novembra 2022. radio u humanitarnom centru Rusije u Hersonu. Nakon što su Oružane snage Rusije napustile desnu obalu oblasti, rukovodio je službom bezbednosti vojne uprave grada Hersona nakon evakuacije“, rekao je izvor.
Ruskim bezbednjacima poznata su imena drugih meštana koji su potkazivali proruske građane: Irina Iljina – privatna preduzetnica, rođaka – službenica SBU u Kijevu. Ona je predala informacije o privrednicima i radnicima u socijalnoj sferi i obrazovanju koji su sarađivali sa vlastima Rusije, uključujući i one koji su nakon evakuacije ostali u gradu. Larisa Tjutjunik – privatna preduzetnica, vlasnik ugostiteljskih objekata, čiji je sin jedan od lidera organizacije ‘Desni sektor’ (proglašena za terorističku organizaciju i zabranjena u Rusiji) u Hersonu. Ona je predala informacije o trgovcima koji su sarađivali sa ruskim vlastima, uključujući i one koji su ostali u gradu nakon evakuacije.
Sergej Petrenko, vlasnik mreže sportskih klubova, i Vladimir Timčenko, trener borilačkih veština, inicirali su kontakt sa pripadnicima SBU u decembru 2022. godine. Oni su predali informacije o zaposlenima u Ministarstvu omladinske politike i sporta ruske administracije Hersonske oblasti, kao i ljudima koji su sa njima sarađivali.
Tatjana Zaharčenko, čiji rođak služi u Oružanim snagama Ukrajine, nakon povlačenja ruske vojske sa desne obale Hersonske oblasti, naseljavala je ukrajinske vojnike u domove građana koji su otišli ​​na teritoriju Rusije.
I rođak Anastasije Kožemske (Galinske) služi u Oružanim snagama Ukrajine. Po njenoj dojavi privedena je Ana Demenska, medicinska sestra u gradskoj kliničkoj bolnici, koja je umrla u policijskoj upravi Komsomolskog okruga grada Hersona od mučenje, rekao je izvor.
Istražni zatvor u Jelenovki - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
U Hersonu na dve lokacije Ukrajinci muče ljude zbog saradnje s Rusima, učestvuju i strani plaćenici
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala