- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Najveća naučna prevara svih vremena: Svet preplavili lažni radovi - pogubne posledice u medicini

CC0 / / Nauka – ilustracija
Nauka – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2023
Pratite nas
Veliki broj akademskih ustanova širom sveta gleda na broj publikacija kao na merilo naučne vrednosti i time doprinosi pritisku na studente, naučnike, lekare da neprestano objavljuju radove u časopisima velikog uticaja. Iz ovoga proističe potražnja za lažnim publikacijama, čiju izradu nude komercijalne organizacije „uredničkih usluga“.
Ogroman broj ljudi iz akademske sfere nalazi se pod pritiskom da po svaku cenu unapredi svoju karijeru, zbog čega sve češće posežu za „naručivanjem“ naučnih radova. Ovo posebno pogubno i dugoročno utiče na sve oblasti medicine. Platforme koje nude „uredničke usluge“, odnosno usluge pisanja, alarmantnom brzinom proizvode lažne publikacije, koristeći automatizovane tehnike podržane veštačkom inteligencijom.
U cilju sprečavanja daljeg širenja ovog fenomena, napravljena je studija koja za cilj ima prepoznavanje plagijata. Istraživači sa Jejla poslali su upitnike autorima naučnih publikacija kako bi prepoznali znake koji upućuju na lažnan naučni rad. Na osnovu dobijenih odgovora, izdvojena su tri pokazatelja putem kojih se može utvrditi verodostojnost publikacije: korišćenje privatnog mejla autora, međunarodno koautorstvo i pripadnost bolnici, odnosno mesto zaposlenja medicinskog radnika.
CC0 / Pixabay / Pisanje, prepisivanje
Pisanje, prepisivanje - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2023
Pisanje, prepisivanje
Godišnje 300.000 lažnih publikacija
Uzimajući u obzir faktore kao što su datum objavljivanja, medicinski časopis i zemlja izdavanja rada, indikatori su iskorišćeni za analizu uzorka od 15.120 publikacija. Rezultati su otkrili da je stopa lažnih medicinskih publikacija porasla sa 16 procenata u 2010. godini, na 28 posto u 2020. godini. Procene su da se godišnje proizvodi preko 300 hiljada „lažnjaka“.
Koautor istraživanja sa univerziteta u Magdeburgu, Bernard Sabel, govori da su te brojke prosto neverovatne i poredi ih sa situacijum u kojoj vam „neko kaže da je 30% onoga što jedete toksično“.
Rizici po zdravlje i bezbednost
Rizici koji proizilaze iz plasiranja lažnih publikacija u oblasti medicine i biomedicine ne mogu se zanemariti. Oni uključuju ne samo potencijalnu štetu po javno zdravlje i bezednost, već i uticaj na ekonomsku potrošnju i opadanje sveopšteg poverenja u nauku.
© Fotolia / Alexander Raths Laboratorija
Laboratorija - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2023
Laboratorija
Metodologija koju su uspostavili istraživači pruža mogućnosti za pronalaženje i označavanje lažnih biomedicinskih publikacija, ali takođe naglašava važnost podizanja svesti u naučnoj zajednici o njihovom postojanju i pogubnom uticaju. Povlačenje lažnih naučnih radova i sprovođenje strožih procesa recenzije takođe su značajna sredstva u borbi protiv plagijata i „lažnjaka“.
„Objavljivanje lažne nauke je verovatno najveća naučna prevara svih vremena, trošenje finansijskih sredstava, usporavanje medicinskog napretka i moguće ugrožavanje života“, pišu istraživači sa Jejla.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala