- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Treba li Evropi tursko gasno čvorište | Energija Sputnjika

CC0 / Marijanana / Turska gas - ilustracija
Turska gas - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2023
Pratite nas
Jedna od poruka Redžepa Tajipa Erdogana prilikom proglašenja pobede na predsedničkim izborima bila je da će Turska graditi gasni hab, koji je ovoj zemlji svojevremeno predložio ruski predsednik Vladimir Putin.
Energenti, pre svega prirodni gas sve više dobijaju značaj kao geopolitičko oružje. I sam Erdogan je, pominjući otkriće značajnih rezervi ovog energenta u teritorijalnim vodama Turske i prošle i ove godine najavljivao da će njegova zemlja postati čak i izvoznik. Ali, ruski gas je, zbog aktuelne situacije u Ukrajini nesumnjivo veoma značajan činilac u geopolitičkim odnosima.
Najava starog-novog turskog predsednika, koji najavljuje da će zemljom vladati doživotno, da ostaje veran ruskom gasu je poruka ne samo Turcima i Moskvi već i Briselu i ostalim zapadnim centrima moći. Tim pre kada se zna da je Evropa uspela značajno da smanji uvoz ruskog gasa. Sada, kada je gas na evropskoj berzi TTF pojeftinio (25. maja) na 25,8 evra za megavat-sat, zagovornici toga da se i dalje odustaje od snabdevanja iz Rusije realizacija novog čvorišta za ovaj ruski energent u Turskoj, koja nema dovoljno velike kapacitete gasovoda ka evropskim potrošačima je upitna.
Naravno, treba imati u vidu da mnogi analitičari, i pored toga što evropska gasna skladišta nisu, zbog blage minule zime i, naravno štednje, kojoj je doprinela i astronomska cena gasa minulih meseci, ipak nisu optimisti po pitanju snabdevanja zemalja članica EU za narednu grejnu sezonu. Konkretno, hoće li uz smanjenu nabavku iz Rusije uspeti da obezbedi dovoljno gasa za ubuduće, jer treba imati u vidu da smo svedoci preraspodele ovog energenta na globalnom tržištu, ali da još – i pored svih najava iz Azerbejdžana, nema novih količina, koje bi mogle u potpunosti zameniti ruski gas. Naravno, treba imati u vidu i druge gasne igrače, Iran na primer.
Ostaju i pitanja: ko bi finansirao izgradnju turskog gasnog haba? Da li bi bio samo za ruski gas ili možda i tranzit plavog energenta od drugih azijskih proizvođača?
O potencijalnoj novoj ulozi Turske u trgovini gasom u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa energetičarom, Milošem Zdravkovićem.
Energija Sputnjika, 30.5.2023.

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala