Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić poručio Kvinti: Smirite odmah svoje čedo, Srbija će sprečiti pogrom /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2023
Pratite nas
Molimo zemlje Kvinte da urazume svoje čedo, jer to čedo može da izazove takvo čudo kakvo dosad niko nije izazvao. Srbi i Srbija hoće samo mir, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti povodom današnje eskalacije krize na severu Kosova i Metohije.

„U poslednja tri dana i politički nepismen je mogao da razume šta je to pripremano za danas, sve sa Kurtijevom željom da dođe do velikog sukoba Srba i NATO, a da on pere ruke i kaže da sa njim to nema veze“, izjavio je Vučić.

Vučić je napomenuo da je mesecima govorio da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ima jednu želju — da dovede do krvoprolića ceo region, kao i da je malo ko je hteo to da čuje i razume šta se dešava na KiM.
On je dodao da je pre obraćanja razgovarao sa, kako je rekao, Amerikancima, Nemcima i Evropljanima.
„Srbi na severu KiM u sedam sati jutros okupili su se ispred opštine Zubin Potok, Zvečan i Leposavić kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo upadom nelegalnih Kurtijevih okupatora u srpske zgrade, jer vojnici Kfora uprkos garancijama, nisu zaštitili Srbe i nisu sprečili nelegalno i nasilno preuzimanje opština, kao i nasilje kojim su Srbi bili izloženi, iako su za to davali više puta garancije. Srbe su dočekali vojnici Kfora i bodljikava žica“, rekao je Vučić, iznoseći hronološki dešavanja od jutros na severu Kosova i Metohije.
Predsednik je naveo da je Kfor pustio Kurtijeve „gradonačelnike“ da uđu u zgrade Opštine, a onda su njih „štitili od Srba“, umesto da su uradili obrnuto.
„Ovaj lažni gradonačelnik još se nalazi u Opštini Leposavić“, dodao je Vučić.
Naveo je da su dva vozila tzv. specijalne policije Rosu bila okružena Srbima i na vozila je srpski narod okačio srpsku zastavu, ali nije bilo nikakvog nasilja.
„Srbi su predložili da Kfor ostane, da lažni gradonačelnici odu, kao i Kurtijevi specijalci. Ali nije postignut dogovor i tada je Kfor krenuo u akciju“, rekao je je Vučić i naveo:
„Počeli su da ih tuku, počinju da bacaju šok bombe i suzavac, deo naroda se sklonio, a deo je krenuo da se suprotstavlja. Pripadnik ROSU je klečeći ispalio više hitaca iz kalašnjikova i pogodio Dragišu Galjaka u predeo karlice, stomaka i šake, dva metka su ga pogodila, Srbi su su odgovorili kamenicama. Pedeset dvoje Srba je zatražilo pomoć, a troje je teže povređeno Teško povređeno troje, a Dragiši Galjak iz Kosovske Mitrovice /50/, lekari su se borili za život, sada je na intenzivnoj nezi. Povređen je 41 pripadnik Kfora, trojica su teže ranjeni Velike i teške posledice za koje je odgovoran i kriv isključivo Aljbin Kurti“.
Naveo je i da su uhapšena četvorica Srba – Nebojša Elezović, Radoš Petrović, Srećko Vitković i Dušan Obrenović, i da su u toku pregovori sa Kforom da oni budu pušteni.
Istakao je da je Srbija rasporedila snage na mestima gde je smatrano da je to neophodno.
„Mi ćemo noćas više mesta obići sa našim vojnicima, nećemo dozvoliti pogrom srpskog naroda“, naglasio je Vučić.
Dodao je da je načelnik Generalštaba Milan Mojsilović zatražio razgovor sa komandantom Kfora.
On je pozvao Srbe na KiM da ne ulaze u sukob sa NATO, zato što je to ono što Kurti najviše želi i da ako protestuju to čine na miran način, kao što su to danas činili.
„Tada niko ne može da ih pobedi. Zapuca li albanski okupator, tada će situacija biti potpuno drugačija. Mi ćemo dati sve od sebe da sačuvamo mir“, kazao je Vučić i dodao:

„Poslednji put pozivam i molim međunarodnu zajednicu da urazumi Aljbina Kurtija Ako to ne učine, plašim se da će to biti kasno. Građani cele Srbije treba da znaju da imaju odgovorno rukovodstvo i da nećemo dozvoliti, pogrom i ubijanje našeg naroda“.

Odmah nakon obraćanja, predsednik Srbije zaputio se na administrativnu liniju.
On će provesti noć sa vojskom, i odatle će pratiti situaciju.
Vučić će se u utorak u Beogradu sastati sa ambasadorima zemalja Kvinte — Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i sa šefom delegacije Evropske unije u Srbiji. Sastanak je zakazan za 8 časova.
Nemile scene ispred zgrade opštine u Zvečanu - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2023
SRBIJA
Kfor nasilno razbio protest u Zvečanu, napadnuti Srbi, ima ranjenih /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala