- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

U olupini „Titanika“ pronađena misteriozna ogrlica koju niko ne sme da izvuče /video/

© AP Photo / Atlantic/Magellan Olupina "Titanika"
Olupina Titanika - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2023
Pratite nas
Izgubljena ogrlica napravljena od zuba megalodona, nekada davno najvećeg i najmoćnijeg okeanskog predatora, pronađena je pored olupine broj RMS Titanic.
Ogrlica nije viđena otkad je „Titanik“ potonuo 1912. godine.
Ogrlicu je pronašla kompanija „Magelan Ltd“ sa ostrva Gernzi u La Manšu. Kompanija je specijalizovana za podvodne istrage i mapiranje morskog dna. Oni su zajedno s produkcijskom kućom „Atlantik Prodakšns“ iz Londona izradili trodimenzionalnu maketu „Titanika“, a „Atlantik Prodakšns“ o procesu izrade makete snima dokumentarni film.
Da bi se napravila maketa bespilotne podmornice su 200 sati plovile oko olupine čuvenog broda i za to vreme napravile više od 700 njegovih fotografija.
„Magelan“ je na jednoj od fotografija uočio ogrlicu od zuba megalodona koja sadrži u sebi i zlato.
Glavni izvršni direktor „Magelana“ Ričard Parkinson rekao je da je otkriće ogrlice „zadivljujuće i prelepo“ ida „oduzima dah“.
Megalodon je izumro pre otprilike 3,6 miliona godina, a prvi put je uočen pre više od 20 miliona godina. Prema Prirodnjačkom muzeju u Londonu, najveći megalodon bio je dugačak između 15 i 18 metara. Poređenja radi, najveća velika bela ajkula u istoriji bila je dugačka tek šest metara.
Zubi megalodona mogli su biti dugački i 17,5 centimetara. Međutim, fosili zubamegalodona koji se mogu naći u prirodi najčešće su dugački između osam i 13 centimetara.
Zanimljivo je da „Magelan“ogrlicu nije izvukao iz olupine jer su se Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija dogovorile da javnost iz olupine ništa ne sme da izvlači.
„Magelan“ trenutno pokušava da otkrije kome je ogrlica pripadala, a doprinos istrazi daće veštačka inteligencija tako što će analizirati snimke ukrcavanja putnika i kontaktirati njihove rođake, preneo je „Njuzvik“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala