- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Noćna mora jedne hobotnice: Fascinantan snimak naučnika /video/

© Fotolia / Vladimir WrangelOktopod
Oktopod - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2023
Pratite nas
Novo naučno istraživanje sprovedeno na jednoj hobotnici upućuje na to da ta inteligentna stvorenja možda mogu da imaju noćne more tokom sna.
Naučnici su u nedavnoj studiji izvestili da su posmatrali neobično ponašanje hobotnice koje je nalikovalo buđenju iz noćne more. Glavonožac nazvan Kostelo kontinuirano je praćen mesec dana u laboratoriji na Univerzitetu Rokefeler u Njujorku.
Prema naučnicima, u četiri odvojena slučaja hobotnica Kostelo se naglo probudio iz sna i počeo da se ponaša antipredatorski i predatorski. Promenio je boju i pokazao nestalne pokrete krakova. Začudo, u dva je slučaja je ispustio crno mastilo u vodu, poznatu odbrambenu taktiku koja se obično koristi za izbegavanje predatora, iako pretnja uopšte nije bila prisutna.
Naučnici su sugerisali da ponašanje hobotnice ukazuje na privremenu uznemirenost, potencijalno povezanu s lošim snom.

„Bilo je stvarno bizarno jer je izgledalo kao da je u boli, izgledalo je kao da je možda patio, na trenutak. Onda je samo ustao kao da se ništa nije dogodilo i nastavio svoj dan kao i obično“, rekao je Erik Angel Ramos, jedan od koautora studije koja je objavljena na repozitorijumu „biorxiv“ i koja čeka recenzije.

Trauma iz prošlosti

Kostelo je prethodno pretrpio teško povređivanje, uključujući gubitak dva kraka, verovatno u napadu grabljivica. Studije su pokazale da takvi incidenti kod životinja mogu da dovedu do dugotrajne bihevioralne i nervne preosetljivosti. To sugeriše da su Kostelovi odgovori možda bili posledica sećanja na minuli napad.
Iako studija tek treba da prođe recenziju i uključila je samo jednu hobotnicu, podstakla je istraživanja o potencijalnim iskustvima nalik na snove tih inteligentnih stvorenja. Međutim, istraživanje moždane aktivnosti hobotnice i potvrđivanje njihove sposobnosti sanjanja je izazovan proces.
„Gde staviti elektrode na životinju koja nema oblik?“, upitao je Marčelo Manjasko, jedan od koautora studije.

Alternativno objašnjenje

Prethodno istraživanje iz 2021. godine pronašlo je kod hobotnica dokaze o ciklusu spavanja poput ljudskog, s fluktuirajućom bojom kože koja podseća na fazu brzog kretanja očiju (REM), kada se snovi pojavljuju kod ljudi.
Uprkos tome, Robyn Kruk, vanredni profesor biologije na Državnom univerzitetu San Francisko, predložila je alternativno objašnjenje za Kostelovo čudno ponašanje. Predložila je da bi to moglo da se pripiše starenju, odnosno raspadu tela hobotnice pre smrti.
Nažalost, Kostelo je preminuo ubrzo po završetku ovih epizoda. Krukova je primetila da su pokreti prikazani u videu indikativni za nedostatak motoričke kontrole, što bi moglo da potvrdi teoriju starenja.
Međutim, autori studije su priznali da su potrebna dalja istraživanja i ponavljanje njihovih nalaza. Preporučili su buduća istraživanja koja uključuju kontinuirano praćenje hobotnica kamerom 24 sata dnevno kako bi se steklo sveobuhvatno razumevanje njihovog ponašanja, preneo je „Biznis insajder“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala