- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Napad u školi u Milanu – nastavnica ranjena nožem

© Depositphotos.com / ArturVerkhovetskiyŠkola - ilustracija
Škola - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2023
Pratite nas
Šesnaestogodišnjak je u jednoj milanskoj školi jutros nožem izbo nastavnicu italijanskog. Ona je prebačena u bolnicu sa teškim povredama glave i ruke, ali nije u životnoj opasnosti.
Šesnaestogodišnji đak je jutros oko 08.25 ubo nožem nastavnicu italijanskog. Incident se dogodio u Milanu, u delu grada Abjategraso, u školi Institut Emilijo Alesandrini. Nastavnica je sa teškim povredama glave i ruke prevezena u bolnicu, ali nije u životnoj opasnosti.
Jutros je policiji dojavljeno da je došlo do pucnjave u školi u Milanu da bi, kada su stigli na lice mesta, videli da se radi o napadu nožem na pedesetjednogodišnju nastavnicu, nakon što je đaku dala najnižu ocenu na propitivanju.
Po rečima ostalih đaka, on se bacio na nastavnicu sa nožem čije je sečivo dugačko najmanje 20 centimetara. Nastavnica je pobegla u školski toalet gde joj je u pomoć pritekla vicedirektorka škole.
Za to vreme je šesnaestogodišnjak naterao „pištoljem“ sve učenike iz njegovog razreda da izađu. Policija je utvrdila da se radi o pištolju koji koristi metke u obliku loptica na gas i koji je po izgledu potpuno identičan pravim pištoljima.
Pri dolasku karabinijera, đak je spustio nož i pištolj na katedru, podigao ruke iznad glave i predao se. Prebačen je u bolnicu San Paolo u Milanu jer se i sam povredio.

Đak već imao šest opomena

Kako policija za sada navodi, protiv njega zasad nisu podnošene krivične prijave, niti je imao psihijatrijske probleme.
Direktor škole Mikele Rafaeli izjavio je da je đak ove godine već dobio šest opomena i to četiri od profesorke iz italijanskog.
Ovog utorka je trebalo da se održi sastanak sa njegovim roditeljima.

Đaci se sakrili pod klupe

Nastavnica je već imala jedan razgovor sa roditeljima i ništa nije ukazivalo na to da bi moglo doći do ove agresije. Direktor je rekao da su ostali đaci pobegli u panici i da su pomogli nastavnici, a škola je odmah evakuisana. Đaci su pušteni kućama.
Đaci koji su u razredu sa napadačem biće ispitani od strane policije, s obzirom na to da su direktni svedoci napada. Devojčica koja je jedan od svedoka napada rekla je policiji da je on pre nego što je napao nastavnicu samo rekao: „Žao mi je drugovi, žao mi je“, te izvadio nož i pištolj iz ranca i napao nastavnicu. Ostali đaci su se sakrili pod klupe koje su i prevrnuli ne bi li se zaštitili od metaka jer nisu znali da li je pištolj pravi ili ne.

Reakcija ministra obrazovanja

Ministar obrazovanja Đuzepe Valditara izjavio je da želi da poseti školu jer je važno da nastavnici i đaci znaju da je država na njihovoj strani te da se radi o vrlo teškom delu.
„Ja često dobijam uznemirujuća obaveštenja o tome da nastavnici bivaju napadnuti te tome mora da se stane na put. Meni je nezamislivo da đak napadne nastavnika u školi. To znači da mi imamo veliki društveni problem, a za to je delom kriv i kovid jer je potpuno prekinuo normalne, ljudske odnose. Škola je mesto edukacije i jako je važno da deca budu zajedno i da se druže“, poručio je ministar.
Ministar obrazovanja je rekao da ova epizoda ukazuje na to da se u školu moraju vratiti psiholozi, prenosi RTS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala