- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Jermenija traži objašnjenje od Azerbejdžana i međunarodnih partnera: Da li dogovor iz Brisela otpada?

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPremijer Jermenije Nikol Pašinjan i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev  - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2023
Pratite nas
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan smatra da se jučerašnja izjava azerbejdžanskog predsednika Ilhama Alijeva može posmatrati kao odbacivanje dogovora postignutih u Briselu 14. maja.

„Jermenija i Azerbejdžan su u Briselu dogovorili da međusobno priznaju teritorijalni integritet koji iznosi 29.800, odnosno, 86.600 kvadratnih kilometara. Moram reći da su jučerašnje izjave predsednika Azerbejdžana u tom smislu, u najmanju ruku, neshvatljive. Smatram da i Azerbejdžan i međunarodni partneri moraju da objasne da li to znači odbacivanje dogovora iz Brisela“, rekao je Pašinjan u parlamentu.

Prema njegovim rečima, „jučerašnja izjava azerbejdžanskog lidera je veoma bliska tome (odbacivanju dogovora)“.
„Ali, ne želim da komentarišem. Smatram da su neophodna dodatna pojašnjenja kako bismo mogli da planiramo naše dalje aktivnosti“, ocenio je Pašinjan.
Jermenski premijer je takođe dodao da je nezadovoljan rezultatima pregovora sa ruskim kolegama 25. maja u Moskvi o odblokiravanju Lačinskog koridora i istakao da će sa ruskim partnerima nastaviti pregovore o rešavanju te situacije.
Pašinjan je još najavio da će se u Kišinjevu uskoro održati petostrani sastanak na kom će, pored njega, učestvovati predsednik Evropskog saveta, predsednik Francuske, nemački kancelar i azerbejdžanski predsednik. On je istakao da je bila diskusija može li se tamo potpisati mirovni sporazum.
„Moram da kažem da nismo dobili odgovor na četvrti paket naših predloga Azerbejdžanu. U ovom trenutku ne postoji usaglašeni predlog dokumenta koji bi mogao biti potpisan“, zaključio je jermenski premijer.

Alijev definisao uslove Azerbejdžana

Azerbejdžanski predsednik je prošle nedelje izjavio da razgraničenje jermensko-azerbejdžanske granice mora biti izvršeno pod uslovima Bakua.

„Razgraničenje granica se mora sprovesti pod našim, odnosno, pravednim uslovima. Mirovni sporazum treba da se zasniva na međunarodnim normama, trebalo bi otvoriti put u Nahičevan. Svi predstavnici Oružanih snaga Jermenije treba da se povuku iz Karabaha. Ovo su naši uslovi“, poručio je Alijev.

On je dodao da Azerbejdžan i Jermenija treba da potpišu mirovni sporazum koji će se temeljiti na principu teritorijalnog integriteta.
Alijev je juče na sastanku sa stanovnicima Lačinskog regiona komentarisao da bi Azerbejdžan i Jermenija mogli u najskorije vreme da potpišu mirovni sporazum, ako Jerevan ponovo ne promeni svoj stav.
Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin održao trilateralni sastanak s liderima Jermenije i Azerbejdžana, Nikolom Pašinjanom i Ilhamom Alijevom u Moskvi, i ocenio da se situacija u Nagorno Karabahu razvija u pravcu rešavanja problema.
Pre toga, jermenski premijer Nikol Pašinjan na samitu Evroazijske ekonomske unije u Moskvi objavio je da su Jermenija i Azerbejdžan dogovorili međusobno priznanje teritorijalnog integriteta.
Sa druge strane, Alijev je rekao da Baku nema teritorijalnih pretenzija prema Jermeniji. On je dodao da postoje ozbiljni preduslovi za normalizaciju odnosa na osnovu međusobnog priznavanja teritorijalnog integriteta.
Jerevan i Baku su prošle godine uz posredovanje Rusije, SAD i Evropske unije započeli pregovore o budućem mirovnom sporazumu. Obe zemlje povremeno iznose predloge za sadržaj dokumenta.
Ruski mirovnjak u Nagorno Karabahu - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2023
SVET
Premijer Jermenije: Spremni smo da primimo misiju ODKB na granici s Azerbejdžanom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala