- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ruski ambasador u Londonu: Rusija još nije počela da „deluje ozbiljno“ u Ukrajini

© SputnikAndrej Kelin
Andrej Kelin  - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2023
Pratite nas
Rusija u okviru specijalne operacije u Ukrajini još nije počela da deluje ozbiljno i spremna je za mir, ali Zapad je usmeren na eskalaciju, izjavio je ruski ambasador u Londonu Andrej Kelin.
„Trajanje sukoba u Ukrajini zavisi od napora da on eskalira koje preduzimaju zemlje NATO-a, posebno Velika Britanija. Pre ili kasnije, naravno, ta eskalacija može da dobije nove razmere, koje nam nisu potrebne i koje ne želimo. Mi sutra možemo da zaključimo mir“, rekao je Kelin u intervjuu za Bi-Bi-Si.
On je naveo da Rusija „za sada još nije ni počela da dejstvuje ozbiljno“ u okvirima specijalne operacije.
Kelin je podsetio na to da je Rusija „16 puta veća od Ukrajine“ i da ima ogromne resurse.
Ambasdor je naglasio da je Rusija spreman za mirovne pregovore s Ukrajinom, ali da neće odustati od svojih uslova.
„Mi želimo mir, ali, naravno, postoje uslovi. Za nas su važne dve stvari – da Ukrajina ne predstavlja pretnju za Rusiju, to je prvo. I drugo, da se prema Rusiam i Ukrajincima odnose kao predstavnicima drugih zemalja sveta. Kako se prema Francuzima odnose u Belgiji, ili prema Italijanima i Nemcima u Švajcarskom, a ne na poseban način. Mi ne možemo da trpimo diskriminaciju. To je grubo narušavanje Deklaracije o ljudskim pravima i svih drugih dokumenata“, rekao je ambasador, okarakterisavši kao „krajnji nacionalizam“ ono što se događa u Ukrajini.
Kelin je istakao da je sadašnji vojni cilj Rusije „oslobađanje Donbasa od okupacije“ i dodao da je „velika greška idealista“ predstava o tome da Ukrajina može da pobedi Rusiju.
„Mi bnsmo sutra mogli da zaključimo mir, kada bi ukrajinska strana bila spremna da pregovara, ali sada nema uslova za to, jer je predsednik Ukrajine zabranio bilo kakve pregovore“, rekao je ambasador i dodao da misli da zamrzavanje sukoba nije dobra ideja, jer ne stvara platformu za stabilan i dugoročan mir u Evropi.
On je ponovio da ruska nuklearna doktrina ne podrazumeva upotrebu nuklearnog oružja tokom sukoba u Ukrajini, ali je upozorio na to da postoje rizici od eskalacije sukoba povećanjem isporuka naoružanja Kijevu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala