Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Ovo ne izgleda dobro, Zapad će reagovati ako bude novih eskalacija“: Viola Fon Kramon u Leposaviću

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICViola fon Kramon
Viola fon Kramon - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2023
Pratite nas
Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo i Metohiju Viola fon Kramon poručila je, prilikom posete Leposaviću, da na silu preuzimanje vlasti u većinski srpskim opštinama nije rešenje i da će Zapad reagovati ako bude novih eskalacija.
„Došla sam ovde jer mi je bilo važno da svojim očima vidim šta se dešava, da razgovaram sa ljudima u Zvečanu i ovde, sa ljudima koji su bili prisutni u petak kada je situacija eskalirala i kada je policija bila raspoređena da zaštiti izabranog predsednika“, izjavila je novinarima Viola fon Kramon.
Ona je navela da de jure neko može da bude izabran, ali da je upitno da li de fakto postoji legitimitet ako je izlaznost birača jedan odsto ili manje.

„Dakle, ako se gradonačelnik plaši sopstvenih građana, mislim da je vrlo upitno da li će ova operacija biti uspešna? Kako ćete da nastavite? Šta će se desiti sutra ili sledeće nedelje? Kakva je perspektiva zgrade opštine koju treba da štite teško naoružana vozila policije i policajci 24 sata dnevno?“, rekla je Fon Kramonova.

Ocenila je da je ovo vrlo nesrećna stvar koja joj ne izgleda uopšte dobro i dodala da eskalacija nije greška medija niti policije, već pogrešnih političkih odluka koje se donose u Prištini, preneo je portal Kosovo onlajn.
„Provešćemo ovde čitav dan i sutra ćemo razgovarati sa nekim ljudima u Prištini i pitati ih kakva je budućnost ovog dela Kosova, kada vam treba zaštita za ulazak u zgrade opštine. U razgovoru sa Kurtijem sam izrazila svoju zabrinutost. Pročitala sam izjavu Blinkena, videla sam da je Manuel Saracin bio juče, vidim mnoge ljude koji su se aktivirali da zaustave ove događaje, da se nađe mirno rešenje i koji su vrlo razočarani što nema političke volje da se promeni situacija“, navela je Viola fon Kramon.
Na pitanje novinara šta će da rade srpska deca kada ujutru na putu do osnovne i srednje škole treba da prođu pored naoružanih i ljudi u maskirnim uniformama, ona je odgovorila:

„Nadam se da niko nema nameru da dalje eskalira situaciju, jer će Zapad reagovati. Nama treba stabilnost u regionu i da svi zajedno radimo na unapređenju socijalnog standarda, unapređenju budućnosti, a ne da eskaliramo sukobe i plašimo ljude, jer vidim da se ne osećaju prijatno. Ni ja se ne osećam prijatno u okruženju teško naoružanih vozila i policajaca".

Usledilo je i pitanje kako će oni koji su izabrani sa tri posto glasova da vladaju Srbima koji čine većinu od 97 odsto.
„Mislim da vidite da su to privremeni i tehnički mandati gradonačelnika, ali moraju da budu sa punim legitimitetom. Kako bi to sve bilo demokratski, Srpska lista bi trebalo da učestvuje na izborima. Žalim što sa srpske strane nije niko učestvovao, a da jeste bilo bi lakše za sve nas. Jasno mi je da su postojali razlozi za bojkot ali da su učestvovali stvari bi bile lakše", rekla je Viola fon Kramon.
Pripadnici specijalne jedinice tzv. kosovske policije kod opštine Zvečan - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2023
SRBIJA
„Gde je pretnja?“: Kako je izgledao razgovor Viole fon Kramon i Kurtijevih specijalaca u Zvečanu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala