- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Erdogan pobedio na predsedničkim izborima u Turskoj /video, foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićRedžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2023
Pratite nas
Redžep Tajip Erdogan pobedio je u drugom krugu predsedničkih izbora u Turskoj, saopštila je centralna izborna komisija Turske.
Centralna izborna komisija Turske saopštila je da je, prema preliminarnim rezultatima, na osnovu 99,43 odsto obrađenih biračkih mesta, Erdogan osvojio 52,14 odsto glasova, a Kemal Kiličdaroglu 47,86, javio je dopisnik Sputnjika.
Aktuelni predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan prethodno je proglasio pobedu. On je u obraćanju građanima okupljenim u Istanbulu rekao da im se zahvaljuje na tome što su mu poverili upravljanje zemljom u narednih pet godina.
„Završili smo drugi krug predsedničkih izbora u korist naše nacije. Jedini pobednik ovih izbora je Turska, svih 85 miliona ljudi u našoj zemlji je pobedilo. Vaša volja je postala turska snaga, neuništiva sila“, rekao je Erdogan.
Erdogan se kasnije obratio i putem Tvitera, gde je napisao „počinje vek Turske“.
Erdoganove pristalice okupile su se ispred predsedničke palate u Ankari, gde je organizovan koncert, kao i na ulicama turskih gradova, slaveći pobedu.
Erdogan se obratio pristalicama i ispred predsedničkog zdanja u Ankari.
On je rekao da se okupilo 320 hiljada ljudi.
„Ako Bog da, nastavićemo da zajedno gradimo i oživljavamo vek Turske“, rekao je Erdogan, aludirajući da se ove godine obeležava 100 godina postojanja moderne Turske Republike.
„Nismo mi jedini pobednici, to je naš narod sa svim svojim segmentima, pobednik je demokratija“, dodao je Erdogan.
Danas niko nije izgubilo, pobedilo je svih 85 miliona građana Turske, kazao je turski predsednik.
Svojim pristalicama obratio se i Kemal Kiličdaroglu, koji je kritikovao način na koji su sprovedeni izbori.
„Prošli smo kroz najnepravedniji izborni proces poslednjih godina. Sva državna sredstva bila su mobilisana i položena pred noge jednog čoveka. Naša borba se nastavlja. Kao čovek naše zemlje, uvek sam se borio za vaša prava i zakon, da vas niko ne bi pritiskao i da bi mogli da živite u prosperitetu. I nastaviću to da radim“, rekao je on.
Mađarski predsednik Viktor Orban čestitao je turskom predsedniku pobedu na izborima i pre nego što je ona zvanično proglašena. Orban je na Tviteru napisao „čestitke ne neupitnoj pobedi“, a potom na turskom „čestitam, uvaženi predsedniče“, uz fotografiju na kojoj su on i Erdogan.
Erdoganu su takođe čestitali i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev i emir Katara šeik Tamim bin Hamad El Tani i brojni drugi državnici, među kojima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Rusije Vladimir Putin..
U Turskoj je danas održan drugi krug predsedničkih izbora, a više od od 64 miliona građana s pravom glasa biralo je između aktuelnog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, kandidata Narodnog saveza, i Kemala Kiličdaroglua, kandidata opozicionog Nacionalnog saveza.
Birališta su otvorena jutros u 8 sati po lokalnom vremenu, a zatvorena su u 17 sati, odnosno u 16 po našem vremenu. Po zatvaranju birališta, počelo je prebrojavanje glasova.
Iz centralne izborne komisije Turske saopšteno je da nije bilo nepravilnosti, dok je izlaznost procenjena na 85,07 odsto.
Oba kandidata glasala su istovremeno u svojim izbornim jedinicama, javio je dopisnik Sputnjika. Erdogan je glasao u izbornoj jedinici u azijskom delu Istanbula, a njegov oponent Kiličdaroglu je glasao u Ankari.
Za birače u Turskoj postavljeno je 191.885 glasačkih kutija, a u drugom krugu izbora pravo glasa ima dodatnih 47.523 birača, koji su u međuvremenu napunili 18 godina.
Aktuelni predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan će proces glasanja u drugom krugu predsedničkih izbora pratiti iz Istanbula, a očekuje se da će posle 18 sati doći u prestonicu Ankaru, preneo je turski državni televizijski kanal „Haber“.
U prvom krugu izbora održanom 14. maja Erdogan je osvojio 49,5 odsto, a lider turske opozicije Kemal Kiličdaroglu 44,89 odsto glasova.
Erdoganov Narodni savez predvođen vladajućom Strankom pravde i razvoja (AK Parti) osvojio je većinu u državnom parlamentu u prvom krugu.
INFOGRAFIKA Drugi krug predsedničkih izbora u Turskoj - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2023
SVET
INFOGRAFIKA Drugi krug predsedničkih izbora u Turskoj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala