- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Na Sinjajevini bez NATO vojnika, vježbaju na Pirlitoru

© Foto : Ustupljeno Bobanu NovovićuAktivsti GI Sačuvajmo Sinjajevinu prilikom patroliranja planinom
Aktivsti GI Sačuvajmo Sinjajevinu  prilikom patroliranja planinom - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2023
Pratite nas
Na Sinjejevini nema NATO vojnika iako se vježba tog saveza trenutno održava u Crnoj Gori. To su Sputnjiku potvrdili iz Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu, čiji aktivisti redovno patroliraju po planini.
Prema informaicjama koje je Sputnjim dobio NATO vojnici su juče imali vježbu na području Durmitora, konkretnije na Prlitoru, kao i na teritoriji Opštine Pljevlja.
NATO vježba ,,Immediate Response 23“, je dio velike vježbe ,,Difender Jurop 23“, održava se u Crnoj Gori od 22. maja do 2. juna ove godine, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Crne Gore.
Crnogorski vojnici koji će učesvuju na vježbi, kako su naveli iz MO, uvježbavaju manevrisanje na terenu i borbene operacije, dok će artiljerska bojeva gađanja tokom vježbe biti realizovana u inostranstvu, konkretnije na Krivolaku u Makedoniji.
Razlog za to je što Crna Gora još uvijek nema vojni poligon na kojem bi se realizovala bojeva gađanja. Prvobitni plan, da se poligon na Sinjajevini osposobi za tu svrhu je stopiran zbog protesta mještana, koji se protive takvoj odluci.
Vlada još uvijek ne donosi odluku o alternativnom mjestu na kojem bi vježbala vojska, pa sve aktivnosti koje se tiču artiljerijskog gađanja moraju da se sprovode na poligonima u regionu ili inostranstvu.
„Vježba ,,Immediate Response 23“ (IR23) održava se u Crnoj Gori od 22. maja do 2. juna, kao dio velike međunarodne vježbe ,,Difender Jurop 23“, koju predvode SAD. Realizacija vježbe ,,Difender Jurop 23“ započeta je 22. aprila i trajaće do 23. juna širom Evrope, a na njoj učestvuje skoro 25.000 pripadnika oružanih snaga SAD, njihovih saveznika i partnera iz preko 20 zemalja, među kojima je i Crna Gora“, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.
IR23 koja se realizuje u okviru ,,Difender Jurop 23“ okupiće, kako su kazali iz MO, oko 500 pripadnika oružanih snaga Crne Gore i SAD, uz učešće hrvatskih štabnih oficira.
„Naši i saveznički vojnici, uz podršku ostalih jedinica, uvježbavaće manevrisanje na terenu i borbene operacije, a akcenat će biti i na planinskom ratovanju. Artiljerijska bojeva gađanja tokom vježbe biće realizovana u inostranstvu“, naveli su tada iz MO.
Iz MO su tada saopštili da će glavne aktivnosti biti održane u širem reonu žabljačke i pljevaljske opštine i manjim dijelom kolašinske opštine.
Vježba ,,Difender Jurop 23“ je godišnja, multinacionalna zajednička vojna vježba pod vođstvom američke vojske, sa ciljem da se pojača interoperabilnost između SAD, NATO i partnerskih zemalja i biće održana na lokacijama širom Evrope u nekoliko etapa.
Starica Gara Jovanović ispred kolone NATO vojnika na Sinjajevini peva pesmu - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2023
REGION
„Oj Filipe, baci minu, ne damo ti Sinjajevinu“: Kako je baka iz Crne Gore blokirala NATO /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala