Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vreme za konkretnu akciju Srbije: Dosta je bilo američkog licemerja o Kosovu i Metohiji

© Sputnik / Teodor AnastasijevićBadnje jutro na severu Kosova
Badnje jutro na severu Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2023
Pratite nas
Napuštanje dijaloga i povratak u svoje institucije - nema tu šta više da se razmišlja da li je potez radikalan, ili ne, hoće li nam pretiti investitori, ili ne. Nikada nećete pogrešiti ako povučete potez koji od vas očekuje ogromna većina naroda, kaže Nebojša Čović, komentarišući najnovije nasilje Prištine nad Srbima na severu Kosova i Metohije.
Potez premijera prištinskih privremenih institucija Aljbina Kurtija otišao je korak dalje ka okupaciji Srba na Kosovu i Metohiji u nameri da getoizuje i srpski sever pokrajine.
Specijalne policijske snage Prištine su na severu Kosova i Metohije, gde im po Briselskom sporazumu nije mesto. Uz suzavavac i dimne bombe, zaposeli su zgrade opština u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, kako bi Kurtijevim „gradonačelnicima“ omogućili da u njih uđu.

Licemeri – i gluvi i slepi za Srbe

Naravno, sve se odigralo uz nemešanje kao i inače slepog i gluvog Kfora na sve što se dešavalo, iako je po mandatu UN tu upravo da čuva mir i bezbednost. U nameri da zaustave zauzimanje opštinskih zgrada povređeno je 10 Srba.
Šta posle najnovijeg terora Prištine nad Srbima koji su danas zatražili od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da suspenduje dijalog dve strane u Briselu dok se iz opština ne povuku Kurtijevi „gradonačelnici“ i jedinice specijalaca. Posle današnje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije, Vučić je ponovio da na prvi napad na Srbe na severu Kosova i Metohije, Srbija neće sedeti skrštenih ruku. Oružane snage Srbije ostaju do daljeg u najvišem stepenu borbene gotovosti.
© Sputnik / Lola ĐorđevićBorbena gotovost Vojske Srbije je podignuta na najviši nivo, a njeni pripadnici su na pozicijama kod administrativne linije
Pripadnici Vojske Srbije na prikazu Granit 2023. na aerodromu Batajnica - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2023
Borbena gotovost Vojske Srbije je podignuta na najviši nivo, a njeni pripadnici su na pozicijama kod administrativne linije
„Ovo su poslednje radnje u smislu etničkog čišćenja srpske nacionalne zajednice na prostoru KiM i to se sve radi sinhronizovano sa takozvanom međunarodnom zajednicom. Koji je rezultat specijalnih izaslanika EU i SAD-a Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara? Rezultat je nasilno upadanje u institucije Republike Srbije, u opštine i pritisak na Srbe i nasilje prema srpskoj nacionalnoj zajednici na prostoru Kosova i Metohije“, kaže za Sputnjik nekadašnji šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije.

Odgovorna Amerika

On nema dilemu da je za to što se dešava, pre svih, odgovorna Amerika.
„To jučerašnje podizanje prištinski specijalnih policijskih jedinica nije moglo da se desi, a da Kfor to nije video, pa je to dopustio. Naravno, zna se ko komanduje Kforom – Amerikanci. Ko komaduje NATO-om, naravno Amerikanci. Ako to nije bilo jasno postalo je potpuno jasno onog trenutka kada je došlo do ruske specijalne operacije u Ukrajini - i ko komanduje NATO-om i u šta se pretvorila Evropa“, ocena je našeg sagovornika.
On zato smatra da je Amerika na potezu i da bi ona morala odmah da obezbedi da Kurtijevi ljudi napuste opštine, da njegove specijalne jedinice napuste sever Kosmeta i to u roku od 24 sata i da tome asistira Kfor.
Nije, međutim, uopšte uveren da će tako i biti. Najnoviju Kurtijevu akciju vidi kao vrhunac ekstremno pokvarenog licemerja zemalja Kvinte na čelu sa SAD. Dosta je toga, kaže Čović, ocenivši da treba napustiti taj nazovi dijalog za koji se, kako kaže, i pre godinu dana znalo da je na aparatima, da je umro.
© AP Photo / Dejan SimicevicUz suzavac i dimne bombe specijalci kosovske policije su obezbeživali ulazak Kurtijevih gradonačelnika u tri srpske opštine
Kosovska policija - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2023
Uz suzavac i dimne bombe specijalci kosovske policije su obezbeživali ulazak Kurtijevih gradonačelnika u tri srpske opštine
To, dodaje on, nije nikakav dijalog nego neprekidno varanje i laganje. Bilo je, smatra, evidentno još 2013. godine kada je potpisan Briselski sporazum da Priština neće ispuniti preuzete obaveze o čemu svedoči da ni danas nije formirana Zajednica srpskih opština. Samo im je dato vreme da se organizuju, naoružaju, formiraju specijalne jedinice i sve ostalo. Kao i u slučaju Minskih sporazuma između Rusije i Ukrajine koji su Kijevu isposlovali vreme dase pripremi za rat. To su nedavno priznali nekadašnja nemačka kancelarka Angela Merkel i bivši francuski predsednik Fransoa Olanad, podseća naš sagovornik.

Povratak u svoje institucije

Po oceni Čovića, stekli su se i potrebni i dovoljni uslovi da se Srbi na severu KiM pod hitno vrate u naše institucije, pa makar ih zvali i paralelnim, iako, kako dodaje, ne možemo imati paralelne institucije u sopstvenoj državi.
Nema tu više mesta nikakvom filosofiranju, jasan je Čović, podsećajući da ogromna većina našeg naroda ima jasan stav po pitanju Kosova i Metohije.
Na pitanje, koliko su posle svega što preživljavaju, posebno u poslednjih godinu i više dana, Srbi na severu Kosmeta blizu toga da se samoorganizuju, on nema dilemu:
„Mislim da ako ima imalo razmišljanja o tome da je to trebalo da bude već juče. I niko nema pravo ni da osudi, niti da zameri Srbima zbog toga“. Na pitanje kakve posledice država Srbija može da trpi u slučaju izlaska iz dosadašnjih okvira po kojima se kretalo navodno rešavanje pitanja Kosmeta, on kaže da su one verovatno ekonomske, ali i u isto vreme i postavlja pitanje.
© Foto : Skrinšot/Jutjub/Top Channel AlbaniaIza prištinskog terora nad Srbima stoji ekstremno licemerna politika SAD, kreator svega onoga što Kurti preduzima
Gabrijel Eskobar sastao se sa predsednicom tzv. Kosova Vjosom Osmani - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2023
Iza prištinskog terora nad Srbima stoji ekstremno licemerna politika SAD, kreator svega onoga što Kurti preduzima

„Da li možemo da poredimo bilo kakve posledice u odnosu na to da nam neko oduzme 15 odsto naše teritorije. Kakve su to posledice za jedan narod koji baštini prostor Kosova i Metohije kao duhovni izvor svog postojanja, svoje vere, svoje kulture­­­?“

Nije gotovo, ne možemo biti robovi investicija

Mi, kako kaže, ne možemo da budemo robovi investicija, osim ako to većinski ne odluče naši građani. On i to vidi kao jednu od zamki, jer smo Brisleskim sporazumom unekoliko dobili jednu vrstu mira i stabilnosti za ekonomski razvoj, da bi to, valjda platili visokom cenom odricanja od dela svoje teritorije.

„Mnogi će napolju reći, pa i njihove strukture ovde u našoj zemlji, da je to već završena priča i da je to već gotovo. Ne, ništa nije gotovo, ništa nije završeno i oni to jako dobro znaju. Može da bude gotovo i završeno ako Srbija pristane na to“, ističe Čović i dodaje - baš da vidimo ko su ti koji bi na to pristali, direktno, ili indirektno.

Upravo sve ovo što se dešava na Kosovu i Metohiji govori da ništa nije gotovo, jer da jeste za svim ovim ne bi posezali ni Kurti, ni Zapad, odnosno Amerika, zaključio je sagovornik Sputnjika.
Dijalog Beograda i Prištine u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2023
SRBIJA
Beograd će razmotriti predlog Srpske liste o prekidu dijaloga sa Prištinom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala