- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Mornarička pešadija ruske mornarice na vežbi bojevog gađanja u Primorskom kraju - Sputnik Srbija

UŽIVO Veliki gubici Ukrajinaca u pravcu Južnog Donjecka; snage Kijeva granatirale Belgorodsku oblast

Pratite nas
Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, 458. dan. Ukrajinske snage gađale su Marijupolj raketama "storm šedou". Kijev traži novo naoružanje od Zapada. Ruska vojska uspešno sprečava ukrajinske diverzantske grupe da probiju liniju fronta.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
17:25 27.05.2023
17:20 27.05.2023
Ukrajinska vojska granatirala je rusku Belgorodsku oblast i tom prilikom stradao je jedan civil, izjavio je gubernator Vjačeslav Gladkov.
„Najteži dan za Šebekinski okrug. Jedan čovek je poginuo. U pitanju je pripadnik obezbeđenja jedne kompanije, on se nalazio na ulici u trenutku kada je pala granata“, napisao je Gladkov na Telegramu.
Takođe je rekao i da u granatiranju ima i ranjenih – povređeno je dvoje dece, devojčica od 15 i dečak od 17 godina, a njima je pružena medicinska pomoć i van su životne opasnosti.
14:14 27.05.2023
Najvažnije iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
Oružane snage Rusije su tokom prethodnog dana u pravcu Krasnog Limana likvidirale gotovo 60 neprijateljskih vojnika;
Ruska vojska je u pravcu Kupjanska uništila skladište municije Oružanih snaga Ukrajine;
Oružane snage Rusije uništile su u DNR i Zaporoškoj oblasti dva skladišta municije 79. desantno-jurišne i 128. brdsko-jurišne brigade ukrajinskih snaga;
Ruske snage su u pravcu Donjecka likvidirale više od 260 vojnika Oružanih snaga Ukrajine;
Ruska PVO sredstva su u toku prethodnog dana presrela dve rakete „storm šedou“, 19 projektila višecevnog bacača raketa „hajmars“, dve rakete „harm“ i oborila 12 dronova;
Oružane snage Rusije uništile su komandne punktove dve brigade ukrajinske vojske u naseljima Verhnjekamensko i Toreck u DNR;
Ruske snage uništile su u regionu Avdejevke u DNR skladište municije 110. mehanizovane brigade neprijateljske vojske,
Oružane snage Rusije su u protekla 24 časa u pravcu Južnog Donjecka i Zaporožja likvidirale gotovo 120 ukrajinskih vojnika i radar za kontrabaterijsku borbu AN/TPQ 37.
12:49 27.05.2023
Jedan građevinar je poginuo u Sudžanskom regionu u Kurskoj oblasti usled minobacačkog granatiranja sa ukrajinske strane, izjavio je gubernator regiona Roman Starovojt.
Prema njegovim rečima, radnik je bio angažovan na izvođenju radova u sklopu jačanja odbrambene linije državne granice.
Gubernator je dodao da nema drugih žrtava ni štete.
Sudžanski region je jedan od šest pograničnih regiona Kurske oblasti, koji se graniči sa Sumskom oblašću Ukrajine.
12:07 27.05.2023
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski uveo je nove sankcije protiv 220 pravnih lica iz Rusije i nekih evropskih država, kao i protiv 51 fizičkog lica iz Rusije.
10:25 27.05.2023
Administrativna zgrada naftovoda u blizini sela Litvinovo u Pskovskoj oblasti, prema preliminarnim informacijama, oštećena je usled napada dve bespilotne letelice, povređenih nema, izjavio je gubernator regiona Mihail Vedernjikov.
On je istakao da se okolnosti incidenta utvrđuju i da će konačni zaključci biti doneti na osnovu rezultata rada operativne grupe.
Selo Litvinovo nalazi se nedaleko od beloruske granice.
10:05 27.05.2023
Nemački „Zidojče sajtung“ obajvio je da je Moskva smanjila granicu broja zaposlenih u misiji Nemačke i kulturnom centru u Rusiji na 350 i da će nekoliko stotina Nemaca morati da napusti zemlju.
Podsetimo, Berlin je krajem aprila doneo odluku o proterivanju 20 ruskih diplomata, a ruska strana je potom saopštila o recipročnom proterivanju nemačkih diplomata kao i ograničavanju maksimalnog broja zaposlenih u diplomatskom predstavništvu Nemačke.
09:17 27.05.2023
Borci ruske grupe "Jug" zarobili su u Donbasu dve neprijateljske grupe, izjavio je za Sputnjik borac koji je učestvovao u ovoj operaciji.
„Zarobljene su dve grupe: jedna broji više od deset ljudi, a u drugoj su svi borci 81. brigade Oružanih snaga Ukrajine“, rekao je sagovornik agencije.
On je precizirao da su ukrajinski vojnici zarobljeni kod Belogorovke.
08:49 27.05.2023
Zapadne zemlje ucenama teraju Vladimira Zelenskog na jezive zločine protiv Rusije, rekao je lider zaporoškog pokreta "Zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov.
"U toku je oblikovanje situacije i ucenjivanje Zelenskog da čini zločine. Zelenski je kao pacov sateran u ugao. Zapad mu je dao izbor: ili on ili strašno zločini protiv Rusije, ili će njega da zbace ili će dovesti na vlast nekog drugog", rekao je Rogov.
U tom kontekstu Zelenski bi mogao da izvrši i provokaciju na području Zaporoške nuklearke kako bi očuvao vlast.
07:59 27.05.2023
Šef SBU Vasilij Maljuk rekao je, komentarišući teroristički napad na Krimski most u jesen 2022. godine, da je to bila logistička trasa koja je morala da bude prekinuta. Tako je priznao umešanost Kijeva u napad.
"U skladu sa normama našeg zakonodavstva, kao i međunarodnog, kao i običajima ratovanja, i imajući u vidu da je to bio logistički put koji smo morali da prekinemo neprijatelju - odgovarajuće mere su preduzete", rekao je Maljuk u intervjuu ukrajinskom novinaru na pitanje da li je Kijev umešan u napad na most.
07:43 27.05.2023
Brod „Ivan Hurs“ odbio napad bespilotnih čamaca Oružanih snaga Ukrajine kaver - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2023
RUSIJA
Brod Crnomorske flote bio napadnut dronovima zapadne proizvodnje, njima upravljano „Starlinkom“
07:24 27.05.2023
Ukrajinske snage su u prethodna 24 sata gađale DNR 41 put.
07:20 27.05.2023
Tokom noći proglašena je vazdušna opasnost u Nikolajevskoj, Odeskoj, Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj, Čerkaskoj i Viničkoj oblasti Ukrajine, kao i na delovima Zaporoške i Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva.
07:15 27.05.2023
Ruske snage sprečili su ukrajinsku diverzantsku grupu da probije liniju fronta u pravci Aleksandro-Kalinovska, saopštio je načelnik pres-centra grupe "Jug" Vadim Astafjev.
07:14 27.05.2023
Kijev je zvanično zatražio od Berlina krstareće rakete velikog dometa "taurus" koje mogu da stignu i do Moskve, piše "Ftankfurter algemajne cajtung" pozivajući se na izvore.
"Predsednik Vladimir Zelenski je već o tome govorio kancelaru Olafu Šolcu tokom posete Berlinu početkom maja. Predstavnici premijera ne žele to da komentarišu, ali u Ministarstvu odbrane su potvrdili da je Ukrajina tražila 'taurus' ", navodi se u članku.
List navodi da se avioni F-16 mogu naoružati tim raketama. Ipak, uzimajući u obzir karakteristike i domet raketa, Berlin je pred ozbiljnom dilemom, navodi "FAZ".

"Nisu svi uvereni da će Ukrajina razumno koristiti takvo oružje. Nemačka krstareća raketa ima domet 500 kilometara. Od ukrajinske granice može da stigne do Moskve. Zbog toga neki strahuju da bi Kijev ako proceni da je potrebno mogao da izazove nekontrolisanu eskalaciju", ističe se u članku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala