- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Priče sa starih razglednica: Od Žrnova do Beograđanke, drvenom kaldrmom i zemljanom stazom

© Sputnik / Lola ĐorđevićPobednik na Kalemegdanu na razglednici iz prvih decenija 20 veka
Pobednik na Kalemegdanu na razglednici iz prvih decenija 20 veka - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2023
Pratite nas
Više desetina hiljada razglednica starog Beograda sakupila je Snežana Vicić sa suprugom Draganom i na njima otkrila mnoge tajne našeg glavnog grada. Od spomenika Karađorđu koji je na Kalemegdanu otkrio kralj Petar preko tihih bašti u kojima je svirao Mika Alas do tvrđave Žrnov koje više nema.
Ljubav prema razglednicama kod Snežane i Dragana javila se slučajno – stizale su od rođaka, prijatelja, deca sakupljala, punile su se male kutije koje su poneli sa sobom u Beograd kada su se doselili iz Banjaluke.
I danas se, kaže, seća razglednice koju je dobila iz Pariza pre 60 godina. Tek kada se otvorila Beograđanka i kada su počeli da odlaze na susrete filatelista i antikvara, otkrila je još mnogo lepših, pa je sakupljanje starih razglednica postalo njihova strast koju nastavila da neguje i posle suprugove smrti.
© Sputnik / Marija JakovljevićNajstarija razglednica
Najstarija razglednica - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2023
Najstarija razglednica

Romantičan Beograd

Skoro 1.300 razglednica našlo se u dvotomnoj monografiji „Pozdrav iz Beograda 1895-1941“ u kojoj, uz svaku razglednicu, u kratkim crtama Snežana piše o istoriji i razvoju grada, o mnogim objektima i neimarima Beograda, kao i zanimljivostima vezanim za određene događaje.
Ponosna je, ističe za Sputnjik, na najstariju razglednicu koja se pojavila krajem 1895. godine u izdanju Knjižare Velimira Valožića, jer, kako tvrdi, nemaju je ni institucije.
„Beograd na razglednicama je tako romantičan. Pogledajte samo uređen Topčider, ljude, nema automobila, samo po koja volovska kola na Trgu ispre Narodnog pozorišta. Oseća se mirnoća, toplina. Čak je i kaldrma zamenjena drvenom kocokom pa kada je Mika Alas sedeo u bašti kafanica i svirao, moglo je lepo da se čuje, bez zveketanja hoda. Kada su na Kalemegdanu napravili zemljane staze, gradska uprava je savetovala žene da ne nose duge haljine, kako ne bi podizale prašinu ljudima iza sebe. Svašta se može pronaći na razglednicama“, kaže Snežana Vicić.

Kralj Petar i Karađorđe

Svaka razglednica ima neku priču, a Snežana ima više kolekcija koje svedoče o značajnim događajima u istoriji Beograda:
„Razmišljam da napravim knjigu o kralju Petru pošto postoji veliki broj razglednica od njegovog dolaska u Beograd, kada su ga čekali na železničkoj stanici, pa pratili do zgrade Starog dvora. Posle odlazi na polaganje zakletve u Skupštini, pa u crkvu. Svi ti momenti, vezani za njegov dolazak i krunisanje, propraćeni su razglednicama. Ima serija razglednica koja je vezana za otkrivanje spomenika Karađorđu na Kalemegdanu na mestu gde se danas nalazi Spomenik zahvalnosti Francuskoj“.
© Sputnik / Marija JakovljevićDoček kralja Petra
Doček kralja Petra - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2023
Doček kralja Petra
Zahvaljujući jednoj razglednici Snežana je saznala i za Žrnov:
„Sada se povremeno i čuje za tu tvrđavu, ali pre tridesetak godina retko ko je znao za nju. Tridesetih godina je srušena i na njenom mestu podignut je Spomenik neznanom junaku. Tu su pronađene i peći za topljenje cinobarita i proizvodnju boje cinober“.

Intimne priče na poleđini razglednica

Na razglednicama su uglavnom prikazivani reprezentativni objekti poput dvorova, ali i Palata Albanija koja je bila skromna zgrada na mestu susreta ljudi, zatim Kalemegdan, pa čak i manje atraktivni delovi poput riblje pijace prekoputa Velike škole na koju je voleo da ide Mika Alas.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPobednik na Kalemegdanu na razglednici iz prvih decenija 20. veka
Terazije i hotel Moskva  na razglednici u boji  - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2023
Pobednik na Kalemegdanu na razglednici iz prvih decenija 20. veka
Snežana Vicić kaže da je otkrila i da je Milutin Milanković voleo da šalje razglednice svojoj sestri i ujaku, ali da joj tek predstoji da iščita poleđine razglednica koje kriju takođe zanimljive priče:
„Sa jedne strane razglednice su istorijske priče, a sa druge intimne, porodične i ljubavne. Znam za jednu. David Pajić je služio vojsku u Zagrebu. Njegova devojka mu je poslala razglednicu u kojoj mu piše veselo. Posle određenog vremena mu ponovo šalje razglednicu i pita da li se nešto naljutio i kaže 'nije važno, ostaćemo prijatelji'. Kasnije su se venčali. Možemo zaključiti i da je ta žena prolazila kraj knjižare Rajković-Ćuković - to je bio veliki izdavač - i da je kupovala one najluksuznije razglednice pa vidite i njen ukus. Svedoče razglednice i o onima koji su ih slali i o periodu kada su slate“.
© Sputnik / Lola ĐorđevićSpomenik Knezu Mihailu i zgrada Narodnog pozorišta
Spomenik Knez Mihailu i zgrada Narodnog popzorišta na jednoj od razglednica - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2023
Spomenik Knezu Mihailu i zgrada Narodnog pozorišta
Danas Snežana ređe posećuje skupove filatelista i aukcije, povremeno na internetu naleti na neku razglednicu koja nedostaje njenim kolekcijama pa je brže-bolje nabavi.
Primećuje da su se pojavili novi motivi, dok one stare i retke predstavljaju značajno svedočanstvo istorije.
Planira da priredi još jednu knjigu - o Beogradu posle Drugog svetskog rata, da pokaže uz pomoć razglednica kako su se pojedini delovi grada, kao što su Terazije i Slavija, menjali, a priželjkuje da jednog dana njene razglednice dobiju svoj dom u vidu muzeja u kome će mladi moći da uče o svom gradu.
© Sputnik / Lola ĐorđevićFotografija gostiju kafane "Dardaneli" kao razglednica
Fotografija gostiju kafane Dardaneli kao razglednica - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2023
Fotografija gostiju kafane "Dardaneli" kao razglednica
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala