Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Petković: Mali Hitler Kurti želi rat, okupatorske zastave biće bačene na đubrište istorije

© AP Photo / Dejan SimicevicZastava tzv. Kosova na zgradi opštine u Zvečanu
Zastava tzv. Kosova na zgradi opštine u Zvečanu - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2023
Pratite nas
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je, posle jučerašnjih dešavanja na severu KiM, jasno da je Aljbin Kurti rešen da u regionu ponovo raspali plamen rata i sukoba, poručivši i da će Kurtijeve „okupacione zastave završiti na đubrištu istorije“.
Petković je ocenio da je, kako je naveo, brutalni teror i ogoljeno nasilje Kurtija koje je u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću doživeo srpski narod na severu Kosova i Metohije, direktna posledica nečinjenja i licemerja međunarodne zajednice koja je samo tokom jučerašnjeg dana dala više uveravanja da takav scenario neće dozvoliti.
„Takve sam garancije dobio i lično, tokom nebrojenih diplomatskih aktivnosti koje smo imali tokom jučerašnjeg dana. Zato je sada na predstavnicima međunarodne zajednice da umesto oštrih tvitova i saopštenja na prvom mestu objasne srpskom narodu zašto ih Kfor nije zaštitio, a potom i preduzmu konkretne mere i korake da Kurti svoje okupatore povuče sa severa Kosova i Metohije“, poručio je Petković.
Petković je podsetio da je njihova misija, dužnost i obaveza prema svim važećim dokumentima i postulatima međunarodnog prava, od Rezolucije 1244 do Briselskog sporazuma da spreče divljanje Kurtijevih specijalaca, njihov upad na sever Kosova i Metohije i da sačuvaju mir i bezbednost.
„Juče su na tom testu pali“, konstatovao je Petković i dodao:
„Šok bombe, suzavac i suze u očima srpskih majki i dece, duge cevi ispružene u grudi srpskih starina i omladine koja u znak mira drži ruke u vazduhu, sramota je i bruka svih međunarodnih činilaca koji su juče i danas postali saučesnici Aljbina Kurtija u njegovom pokušaju okupacije severa Kosova i Metohije“.
Petković je istakao da je danas svima jasno da je Aljbin Kurti „čvrsto rešen da u regionu ponovo raspali plamen rata i sukoba“, a da je „deo međunarodne zajednice koji podržava Kurtijevu strahovladu i ovoga puta zažmurio na jedno oko pred njegovim nasiljem nad nedužnim Srbima“.
„Zbog toga dobro razumem i poziv Srpske liste na prekid dijaloga do okončanja okupacije, ali dobro razumem i zabrinutost i strah srpskog naroda na severu Kosova i Metohije pred nadolazećim zlom. Nad time treba dobro da se zamisle svi oni koji su dozvolili jučerašnje Kurtijevo nasilje“, naveo je u saopštenju direktor Kancelarije za KiM.
Petković je napomenuo da svaka okupacija ima svoj kraj ma kako silovito počela i da je srpski stradalni narod kroz svoju istoriju preživeo i nadživeo brojne okupatore.
„Za nas te prištinske marionete koje sebe vole da nazivaju gradonačelnicima i krpe kojima se Priština razmeće ne postoje i podsetiću Kurtija da su se u proteklih sto godina na Kosovu i Metohiji isticale razne okupacione zastave, i ona Musolinijeve Italije i zastava Hitlerovog Trećeg Rajha, ali da je slobodarski srpski narod sve te zastave smestio tamo gde im je i mesto — na đubrište istorije. Tako će biti i sa Kurtijevim okupatorskim zastavama!“, poručio je Petković.
Petković je ponovio da su Srbi opredeljeni za mir i stabilnost, ali i ukazao da svako strpljenje ima granice.
„Nadamo se da će mali Hitler Kurti biti obuzdan i kažnjen od strane svojih inostranih mentora pre nego što stvari odu predaleko“, dodao je Petković.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2023
SRBIJA
Vučić se oglasio posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala