- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Može li Savet za srpski jezik zaustaviti haos u javnoj upotrebi jezika | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2023
Pratite nas
U današnjoj emisiji "Orbita kulture" istražujemo šta su nadležnosti i osnovne namere Saveta za srpski jezik koji je sredinom marta formirala Vlada Republike Srbije.
Kakva je uloga novoformiranog Saveta za srpski jezik koji je 16. marta formirala Vlada Republike Srbije, kakvu će snagu imati njegove preporuke a kakvu analize stanja u oblasti upotrebe srpskoga jezika u javnom prostoru i ćirilice kao matičnog pisma, hoće li, udruženi sa institucijama poput Odbora za standardizaciju jezika moći da na bolji način uredi ovo prilično haotično polje – neka su od pitanja za predsednika Saveta, prof. dr Aleksandra Milanovića i za Vladana Jovanovića, višeg naučnog saradnika i člana Saveta.
Šta je sve predstavljeno na izložbi „Iskorak ka modernosti – secesija u arhitekturi Beograda“ nedavno otvorenoj u Konaku kneginje Ljubice, šta je sve karakterisalo ovaj period života glavnog grada, njegovu gradnju, stanovanje ali i njegove fenomene koji su mu umnogome obeležili život – saznajemo od autorki ove postavke dr Angeline Banković, muzejske savetnice MGB, i Majde Sikošek, istoričarke umetnosti.
Kakva je filmska iznenađenja pripremio jubilarni Španski metar, revija filmova na španskom jeziku koji tradicionalno organizuje Institut Servantes za „Orbitu kulture“ otkriva Mladen Savković, jedan od selektora ovogodišnjeg Španskog metra.
A ko je bio Ivo Andrić i kakav pre svega ljudski portret slikaju sećanja savremenika na našeg nobelovca – saznajemo iz istoimene knjige koju je priredila Žaneta Đukić Perišić a objavila Akademska knjiga. Od dugogodišnje upravnice piščeve zadužbine Žanete Đukić Perišić saznajemo kakvu priču o Andriću pripovedaju njegovi školski drugovi, prijatelji, pisci, slikari, diplomate, kolege, susedi, rođaci, političari, poznanici i da li posle svega dobijamo odgovor iz naslova knjige „Ko je bio Ivo Andić“.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Orbita kulture 27. maj 2023.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala