- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Sava Šumanović u Kulturnom centru Srbije u Parizu

© Foto : Sputnjiku ustupilo Ministarstvo kultureU Kulturnom centru Srbije u Parizu otvorena je izložba „Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata"
U Kulturnom centru Srbije u Parizu otvorena je izložba „Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2023
Pratite nas
U Kulturnom centru Srbije u Parizu 25. maja otvorena je izložba „Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata“, kojom počinje obeležavanje jubileja-50 godina postojanja ove ustanove.
„Proslavljajući 50 godina postojanja Kulturnog centra Srbije u Parizu mi danas promišljamo njegovu budućnost, ali i nosimo u sebi sećanje na one koji su bili deo duge i bogate istorije ovoga mesta“, istakla je Natali Beljanski Popović, direktorka te ustanove i dodala da Kulturni centar u Parizu i dalje svakome pruža priliku da otkrije bogatstvo, raznolikost i autentičnost kulture i umetnosti Srbije.
© Foto : Sputnjiku ustupilo Ministarstvo kultureMaja Gojković: Sava Šumanović simbolizuje povezanost kultura dve zemlje
Maja Gojković: Sava Šumanović simbolizuje povezanost kultura dve zemlje - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2023
Maja Gojković: Sava Šumanović simbolizuje povezanost kultura dve zemlje

Sava Šumanović – simbol povezanosti kulture dve zemlje

Izložbu je otvorila potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković koja je rekla da Kulturni centar u Parizu ima značajnu ulogu u jačanju kulturnih veza između Srbije i Francuske, gradeći mostove i povezujući naše narode, institucije i pojedince.
Gojković je podsetila na činjenicu da se veliki broj umetnika iz Srbije školovao u Parizu i u tom gradu stekao svetsku slavu, te da među njima, svojim darom i autentičnom slikarskom veštinom Sava Šumanović zauzima počasno mesto, a njegovo delo verno simbolizuje povezanost kultura dve zemlje.
„Dela znamenitog srpskog slikara prisutna su u Parizu duže od jednog veka. Prestonica Francuske poslužila je srpskom slikaru kao tema i motiv za neka od najznačajnijih dela njegovog opusa. Družeći se i sarađujući sa najuticajnijim umetnicima svoga doba u ovom gradu, Sava Šumanović je prenosio u otadžbinu ne samo svoje impresije o aktuelnim umetničkim kretanjima, već i duh jednog vremena“, istakla je ministarka kulture.
Ona je ocenila da je Šumanovićev uticaj prevazišao okvire isključivo slikarskog majstorstva:
„Kao i u vreme u kojem su u Parizu živeli i stvarali Nadežda Petrović, Sava Šumanović, Paja Jovanović, tako i u periodima u kojima su u Parizu svoje umetničke izraze gradili Milo Milunović, Petar Lubarda, Vladimir Veličković, Ljuba Popović i drugi srpski velikani, i danas je kultura veoma važna za sliku koju jedna država o sebi šalje u svet. I ova izložba svedoči o tome da je naša umetnost integralni deo svetske i evropske scene i da je srpska kultura oduvek bila u dinamičnom odnosu s drugim kulturama“.
© Foto : Sputnjiku ustupilo Ministarstvo kulture Pedeset godina Kulturnog centra Srbije u Parizu
Pedeset godina Kulturnog centra Srbije u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2023
Pedeset godina Kulturnog centra Srbije u Parizu

Srbija – deo vropske kulturne mape

Umetnost i kultura su već jako dugo važni mostovi između naših dveju zemalja, naglasio je Nikola Faj, šef odeljenja za Balkan pri Ministarstvu za Evropu i spoljne poslove Francuske.
„Francuska je ugostila mnoge srpske umetnike. Moramo ceniti ove kulturološke veze koje nas obogaćuju i ojačavaju uzajamno razumevanje. Srbija čini deo evropske kulturne mape. Naša želja je da u nadolazećim godinama ojačamo naše kulturološke veze, ne samo između institucija nego i između nezavisnih umetnika“, rekao je Faj.
Izložba „Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata“ zasniva se na istoimenom projektu koji je realizovan u okviru programa Fondacije Novi Sad 2022 –Evropska prestonica kulture, s idejom da se izložbom u Kulturnom centru Srbije predstave najnoviji rezultati istraživanja koji pokazuju Šumanovićevu povezanost sa francuskom kulturom i internacionalnom pariskom scenom.

Šumanovićev udeo u razvoju evropskog modernizma

Predstavljeno je devet slika i četiri crteža iz Galerije Matice srpske i osam crteža iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, video animacije slika „Doručak na travi“ (Spomen-zbirka Pavla Beljanskog) i „Pijana lađa“ (Muzej savremene umetnosti Beograd), a postavka je upotpunjena posebnim video segmentom sa važnim primerima Šumanovićevog slikarstva, kao i radovima njegovih uzora i savremenika iz javnih i privatnih kolekcija.
© Foto : Sputnjiku ustupilo Ministarstvo kultureIzložba „Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata“ u Parizu
Izložba „Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata“ u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2023
Izložba „Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata“ u Parizu
Slikarski opus Save Šumanovića (1896–1942) gotovo u potpunosti pripada periodu između dva svetska rata. Njegove pojedine slike ili čitavi ciklusi pokazuju direktnu uključenost u bitne faze razvoja evropskog modernizma.
Za njega, kao i za ostale umetnike, Pariz je bio privilegovani prostor umetničke slobode, centar intenzivne razmene ideja, pomeranja umetničkih granica, i u isti mah, bogata riznica vrhunskih umetničkih dela prethodnih epoha sačuvanih u muzejima.
U glavnom gradu Francuske boravio je u dva navrata, učeći slikarsto od Andrea Lota, dok je od 1922. do 1929. godine bio sveprisutan na pariskoj umetničkoj sceni izlagajući dela na Salonu nezavisnih i Jesenjem salonu.
© Foto : Sputnjiku ustupilo Ministarstvo kultureU Kulturnom centru Srbije predstavljeni rezultati istraživanja koji pokazuju Šumanovićevu povezanost sa francuskom kulturom i internacionalnom pariskom scenom
U Kulturnom centru Srbije predstavljeni rezultati istraživanja koji pokazuju Šumanovićevu povezanost sa francuskom kulturom i internacionalnom pariskom scenom - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2023
U Kulturnom centru Srbije predstavljeni rezultati istraživanja koji pokazuju Šumanovićevu povezanost sa francuskom kulturom i internacionalnom pariskom scenom
Sa fokusom na originalna dela iz Galerije Matice srpske izlaganim na pariskom Jesenjem salonu i Salonu nezavisnih, relacijama sa evropskim realističkim orijentacijama na pariskoj umetničkoj sceni, kao i na krugu Šumanovićevih prijatelja i poznanika među kojima se izdvajaju Rastko Petrović, Andre Lot, Floran Fels, Kiki od Monparnasa, izložba u Kulturnom centru Srbije će u novom svetlu predstaviti Savu Šumanovića kao jednog od najznačajnijih umetnika jugoslovenskog kulturnog područja na kulturnoj sceni Pariza.
Tokom trajanja izložbe biće organizovana predavanja istoričarke umetnosti Gordane Krstić Faj, a povodom zatvaranja izložbe, 23. juna, planira se promocija publikacije „Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata“, objavljene 2022. godine u izdanju Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.
Beračice sa korpama grožđa, Sava Šumanović, 1942 - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2023
KULTURA
Slikao „Beračice“ kad su jahači apokalipse došli po njega: Film o Šumanoviću osvaja svetsku publiku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala