- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Vašington svojim izjavama o napadima na teritoriju Rusije daje Kijevu kart blanš

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaRuska vojska tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini
Ruska vojska tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2023
Pratite nas
Vašington izjavama da su dozvoljeni napadi Kijeva na teritoriju Rusije daje kijevskom režimu kart blanš, a Moskva iz toga izvodi i političke i praktične zaključke, između ostalog i u vojnoj sferi, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov.
„Ono što se u poslednje vreme može čuti iz Vašingtona je demonstracija drskog i samouverenog mentorstva u odnosu prema nama i potvrda da je Kijevu apsolutno sve dozvoljeno“, rekao je on.
SAD prvo objavljuju da, s obzirom na to da Krim nije priznat kao suverena teritorija Ruske Federacije, Kijev može da primenjuje američko naoružanje i na tu oblast, ali već sledećeg dana u Vašingtonu govore o tome da „ne ohrabruju“ udare na rusku teritoriju.

„To je ovlašćenje i apsolutna indulgencija koju Amerikanci daju kijevskom režimu. Iz toga dolazimo do zaključaka i u političkoj, praktičnoj i vojnoj sferi“, istakao je Medvedev u intervjuu listu „Međunarodni život“.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena je tokom razgovora sa ukrajinskim vlastima ponovila da ne podržava napade na rusku teritoriju, izjavio je danas portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.
„Još jednom smo stavili do znanja Ukrajincima šta mislimo o napadima na Rusiju - ne želimo da podstičemo to ili omogućavamo i ne želimo da se nikakvo američko oružje koristi za napade na rusku teritoriju“, rekao je on za Si-En-En.
Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost je dodao da je Vašington od Kijeva dobio uveravanja da će poštovati želju SAD, kao i da Amerika ne žele da rat eskalira van teritorije Ukrajine.
Međutim, pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan ranije je izjavio da SAD nisu postavile nikakva ograničenja za Ukrajinu kada je reč o primeni američkog oružja za napade na Krim.
Probe balističke rakete Sarmat - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Medvedev: Ako Zapad da Kijevu nuklearno oružje, Rusija će morati da izvrši preventivni napad
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala