- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Selektor je načeo temu, ali ima mnogo nejasnoća – na koga će Srbija računati?

© Sputnik / Lola ĐorđevićSelektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić
Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2023
Pratite nas
Reprezentativac Srbije Marko Gudurić potvrdio je u izjavi za portal Jurohups da će igrati za državni tim na Svetskom prvenstvu u košarci. Sada je jasno da reprezentacija Srbije dobija polako obrise tima koji će nas predstavljati u Manili. Zato pravimo presek stanja u ovom momentu, ali nažalost i posle povrede Vasilija Micića.
Za početak, krenimo od Gudurića. Marko igra izvanredno za Fenerbahče, briljirao je i protiv Olimpijakosa, pogodio osam trojki, ali ni to nije bilo dovoljno da se njegov tim plasira na Fajnal for Evrolige.
Na pitanje da li će igrati za Orlove na Mundobasketu, košarkaš Fenerbahčea je dao potvrdan odgovor.
Dakle, on je siguran. Samo da ga zdravlje posluži.
„Naravno. Hajde da vidimo kako će dalje ići sezona do kraja, ali ako budem zdrav, sigurno ću igrati. Odrastao sam na taj način, da razmišljam da igram za reprezentaciju. To se ne dovodi u pitanje. Većina igrača u Srbiji tako razmišlja. Samo se molim da ostanem zdrav i da svi ostali igrači ostanu zdravi tako da možemo da odemo na Svetsko prvenstvo u najjačem mogućem sastavu“, rekao je Gudurić posle eliminacije od Olimpijakosa u četvrtfinalu Evrolige.
Kakva je situacija sa ostalim igračima?
Kao što je jasno da ćemo gledati Gudurića, jasno je i da nećemo gledati Vladimira Lučića, što je potvrdio i selektor Svetislav Pešić.
Pre Gudurića, igranje za državni tim je potvrdio i Bogdan Bogdanović. Čak se već i fotografisao u novom dresu Orlova koji je pripremljen za Mundobasket.
Košarkaš Atlante potvrdio je da će igrati za Srbiju na Svetskom prvenstvu koje će se u avgustu i septembru održati u Japanu, Indoneziji i Filipinima.
Atlanta je na Tviteru objavila da Bogdanović planira da se pridruži reprezentaciji Srbije za Svetsko prvenstvo koje se održava ovog leta u Aziji.
Bivši bek Sakramenta, Fenerbahčea i Partizana, propustio je prošlogodišnji Evrobasket zbog problema s kolenom i moglo je da se vidi koliko je nedostajao Orlovima.
„To mi pomaže za NBA sezonu. Volim da iskoristim to kao prednost“, rekao je 30-godišnji Bogdanović povodom planova da igra za Srbiju.
Naravno, najvažnije pitanje je da li će igrati Nikola Jokić koji sa Denverom želi da osvoji šampionski prsten. Pošto će igrati u finalu NBA lige, videćemo da li će to uticati na njegov angažman u dresu reprezentacije.
Sa druge strane, mogli bismo da vidimo Alekseja Pokuševskog za kog je najavljeno da će dobiti zeleno svetlo od Oklahome.
Upitan je Nikola Jović, košarkaš Majamija.

„Nadam se da neće više biti povreda, sledi završnica klupske sezone. Pokuševski se vratio, treniraće do početka jula, čekamo da vidimo kakva će biti situacija sa Jovićem. Tarlać i ja smo pričali sa Nikolom Jokićem. Videćemo dokle će da stigne u NBA plej-ofu, Nikola je zadovoljan u državnom timu, želi da igra, ali moramo da sačekamo malo. Čekamo i Bogdanovića, koji se oporavlja od naporne sezone“, rekao je ranije Pešić za Sport klub.

Nemanja Bjelica je povređen gotovo čitave sezone, tako da je veliko pitanje da li će biti spreman, a Aleksa Avramović je operisan u Madridu i nada se da će se oporaviti na vreme.
Nikola Milutinov i Dejan Davidovac su odigrali solidnu sezonu u CSKA, a iz Crvene zvezde bi kandidati mogli da budu NemanjaNedović, Ognjen Dobrić, Luka Mitrović i Filip Petrušev. Ne treba nikako zaboraviti ni na Marka Jagodića Kuridžu, a u opciji mogu da budu i Uroš Trifunović, Alen Smailagić kao i Boriša Simanić koji je imao neke dobre partije u Saragosi.
Videćemo kakva će biti situacija sa Vasilijem Micićem koji bi mogao da ovog leta ode u NBA, ali važnije od toga ostaje da se vidi kakva će biti težina njegove povrede koju je zadobio u meču protiv Fenerbahčea u turskoj ligi.
Micić je veoma bitan šraf za reprezentaciju i bilo bi jako dobro ako se oporavi na vreme.
Dodajmo da postoji verovatna šansa da Pešić neće računati na Bobija Marjanovića.
Ognjen Jaramaz nije toliko napredovao u Bajernu, ali u svetlu spekulacija njegovog povratka u Partizan moguće je da će biti na širem spisku, kao i Vanja Marinković koji je igrao dobro u Baskoniji, kao i Dušan Ristić u Fuenlabradi i Fenerbahčeu.
Za sada je dobila više dobrih vesti, ali i jednu negativnu u vidu povrede Vladimira Lučića.
Od ranije se zna da selektor Pešić ne računa na Miloša Teodosića.
A, kako je rekao, Pešić neće računati ni na potencijalne strane košarke sa srpskim pasošem. Dodao je i da nije u planu i neka dodatna naturalizacija.
Srbija će u grupnoj fazi Mundobasketa igrati protiv Kine, Dominikanske Republike i Južnog Sudana, a u narednu rundu će se plasirati dve prvoplasirane selekcije.
Pogledajte novu epizodu emisije Miljanov korner.
Bogdan Bogdanović i Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2023
SPORT
Lepa vest iz Amerike – srpski as igra na Mundobasketu: „Iskoristiću to kao prednost“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala