- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Otvoreno Sterijino pozorje u Novom Sadu

© Sputnik / Aleksandar MilačićSrpsko narodno pozorište u Novom Sadu
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2023
Pratite nas
Sterijino pozorje, 68. po redu, pod sloganom „Čovečnost-Usponi i sunovrati“ počelo je večeras i trajaće do 3. juna u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.
Prema rečima reditelja Jagoša Markovića, čijom besedom je otvorena ovogodišnja manifestacija, najveća nagrada je davati publici i služiti pozorištu.
„Moramo čuvati Pozorje. I kad je najbolje, i kad to nije, i kad smo ponosni na njega, i kad smo ljuti na njega – moramo ga čuvati, jer je malo vrednosti koje traju u vremenu, a samo se one računaju. Privilegija je biti na sceni i u njenoj blizini. Cena je velika odgovornost, ali ona donosi onu opojnu slobodu. Pozorište ne menja svet, ono menja čoveka i to dobro se tek posle širi kapilarno“, istakao je Marković.
Večeras je odigrana prva po redu predstava „Deca“, opera u 17 pesama uz muziku Irene Popović koja potpisuje i režiju, a prema romanu Milene Marković, dobitnice Ninove nagrade.
U takmičarskom delu programa biće izvedeno osam predstava, a selektor Sterijinog pozorja je izjavio da nas i ove godine očekuju veličanstvene predstave i da je glavni kriterijum pri odabiru bila njihova estetska vrednost.
O Sterijinim nagradama odlučivaće žiri u sastavu: Ljiljana Pešikan Ljuštanović u ulozi predsednice žirija, Ista Stepanov, Jure Novak, Valentin Vencel i Ivan Medenica.
Predstava koja će biti odigrana u čast nagrađenih je „Slika nepoznatog“, a u netakmičarskoj međunarodnoj selekciji „Krugovi“ biće izvedene tri predstave, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala