- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Republika Srpska neće isporučivati oružje Ukrajini

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2023
Pratite nas
Republika Srpska ne namerava da isporučuje oružje Ukrajini, izjavio je u intervjuu za RIA Novosti predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Odgovarajući na pitanje o rizicima da zapadno oružje iz Ukrajine dođe do crnih tržišta evropskih zemalja, uključujući i Balkan, Dodik je rekao da „takva opasnost postoji“.
„Vidimo kako sada određene države pod uticajem i pritiskom NATO-a isporučuju svoje oružje Ukrajini. Republika Srpska to ne radi i nema nameru da isporučuje oružje“, rekao je on.
Istakao je da je da su razgovori sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom bili uspešni, da su razgovarali o trenutnoj situaciji, o regionalnim i globalnim temama. Dodik je naveo da su ponovo potvrdili da su pouzdani partneri i da to potvrđuju svi njihovi susreti.

„Veoma sam zahvalan na podršci koju Ruska Federacija pruža Republici Srpskoj, uključujući i na nivou međunarodnog prava, a to je garant za sprovođenje Dejtonskog sporazuma i onih uslova koji se moraju ispuniti na nivou Saveta bezbednosti UN“, rekao je Dodik.

Osvrnuo se i na vojnu sferu i dodao da Republika Srpska očekuje isporuke ruskih helikoptera „ansat“, kao i da se moraju razmotriti i nove potrebe u toj sferi. Istakao je da je Republika Srpska ranije kupila tri ruska helikoptera, dva su već isporučena i očekuje se uskoro isporuka i trećeg helikoptera.
Naglasio je da su dalje na snazi dogovori između Republike Srpske i „Gasproma“ za izgradnju grane gasovoda iz Srbije, kao i da se Banja Luka nada da bi realizacija projekta mogla da počne ove godine, ali da je neophodno dogovoriti sve preostale procedure.
Projekat magistralnog gasovoda u Bosni i Hercegovini koji će se povezati sa gasno-transportnim sistemom Srbije i koji će primati gas iz Rusije je u fazi pripreme.
Dodik je zaključio da je predsednik Rusije Vladimir Putin pokušao da uspostavi dijalog sa Zapadom na temu zajedničke bezbednosti, ali ga nisu poslušali.
„Predsednik Putin brine o svojoj državi i svom narodu. Uvek je bio principijelan kada je pokušavao da razgovara sa Zapadom i NATO-om i uspostavi odnose zajedničke bezbednosti i politike. Međutim, nisu ga poslušali i nastavili su da rade sa Rusijom ono što su ranije radili sa Jugoslavijom“, istakao je predsednik Republike Srpske.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik se 23. maja sastao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi.
Predsednik Ruske Federacije V. Putin sastao se sa članom Predsedništva BiH M. Dodikom - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
REGION
„Hrabri“ napad na Srpsku zbog susreta u Moskvi: Dodiku preti američki „portparol“ koji nema ime
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2023
REGION
EKSKLUZIVNO Dodik za Sputnjik: O čemu sam razgovarao sa Vladimirom Putinom /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala