- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Zbirka "Prvi samit Pokreta nesvrstanih u Beogradu“ upisana u registar Uneska

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICPokret nesvrstanih u Beogradu
Pokret nesvrstanih u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
Pratite nasTelegramOdyssey
Dokumentarna zbirka "Prvi samit Pokreta nesvrstanih u Beogradu“, čiju nominaciju su zajedno sa Srbijom podneli Indonezija, Indija, Egipat i Alžir, upisana je u Uneskov Međunarodni registar "Pamćenje sveta“, saopštilo je danas Ministarstvo kulture Srbije.
"Nominacioni dosije, za koji je dorinos dao Arhiv Jugoslavije, dokumentuje Prvi samit Pokreta nesvrstanih, koji je označio aktivnu ulogu zemalja Trećeg sveta u smanjenju svetskih tenzija, pozivajući na kraj kolonijalizma, imperijalizma i rasizma, kao i promociju mirne koegzistencije i svetskog mira", kaže se u saopštenju.
U saopštenju se podseća da je za 60 godina postojanja Pokret okupio 120 zemalja, a zbirka se sastoji se od 76 tekstualnih arhiva, 242 fotografije, jedne audio arhive i 15 filmova.
Program "Pamćenje sveta" Unesko je pokrenuo 1997. godine da bi se sačuvala i promovisala svetska kulturna dokumentaciona baština od univerzalne vrednosti. Svetski registar kulturne dokumentacione baštine pandan je svetskom registru nepokretnih spomenika kulture.
Zajedno sa zbirkom „Prvi samit Pokreta nesvrstanih u Beogradu“, u Međunarodni registar „Pamćenje sveta“ upisane su 63 dokumentarne zbirke, i sada je ukupan broj zbirki u registru 494.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala