Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić se sastao sa američkim senatorima, razgovarano i o Kosovu i Metohiji

© Tanjug / ZORAN ŽESTIĆSastanak predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i senatora Sjedinjenih Američkih Država Krisa Marfija i Garija Pitersa
Sastanak predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i senatora Sjedinjenih Američkih Država Krisa Marfija i Garija Pitersa - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je američke senatore Krisa Marfija i Garija Pitersa i u razgovoru istakao da je naša zemlja opredeljena da razvija bližu saradnju sa SAD u svim oblastima od zajedničkog interesa.
Senatori su izrazili saučešće povodom nedavnih tragičnih događaja u Srbiji, te su, s obzirom na inicijativu senatora Marfija za kontrolu oružja posle masovne pucnjave u školi u državi Konektikat, razmenili mišljenja o merama koje srpske vlasti preduzimaju.
Deo razgovora bio je posvećen dijalogu Beograda i Prištine, te je predsednik Vučić istakao da je sada prioritet formiranje Zajednice srpskih opština, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.
„Istakao sam da je prioritet formiranje Zajednice srpskih opština, kao i da ćemo nastaviti da insistiramo na isključivoj primeni rešenja o ZSO kako je to predviđeno Briselskim sporazumom“, naveo je predsednik Srbije na društvenim mrežama.
On je posebno naglasio da Beograd od početka pokazuje ozbiljnost i odgovornost u procesu dijaloga, uprkos stalnim provokacijama i brojnim jednostranim potezima Prištine, koji opstruišu nalaženje kompromisnog i održivog rešenja.
Govoreći o aktuelnoj geopolitičkoj i bezbednosnoj situaciji u svetu, Vučić je ponovio da Srbija ostaje privržena doslednoj politici čuvanja nacionalnih i državnih interesa, kao i poštovanju načela teritorijalnog integriteta i suvereniteta država.
Predsednik je naveo da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu, pozitivna agenda i jačanje regionalne saradnje u svim oblastima, a posebno u oblasti ekonomije, čime Srbija, kroz inicijative poput Otvorenog Balkana, dosledno i uporno promoviše politiku okrenutu ka budućnosti, stavljajući težište na uzajamno korisnu saradnju.
On je dodao da su razgovarali i o brojnim drugim pitanjima od interesa za dve zemlje.
„Ponovio sam opredeljenost Srbije da nastavi da razvija odnose sa SAD na osnovama međusobnog poštovanja i razumevanja“, istakao je Vučić.
Marfi je demokratski senator iz Konektikata, a Piters demokrata iz Mičigena.

Marfi: Vučić je prijatelj, imamo i slaganja i nesuglasice

Američki senator Kris Marfi saopštio je danas da je na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o situaciji u Ukrajini, Kosovu i Metohiji i oružanom nasilju.
On je naveo da je Vučić prijatelj, kao i da uvek uživa u njihovoj iskrenoj razmeni mišljenja.
„Upravo završen sastanak sa predsednikom Srbije Vučićem. Aleksandar je prijatelj i uvek uživam u našoj iskrenoj razmeni mišljenja. Imali smo produktivnu diskusiju o Ukrajini, Kosovu i oružanom nasilju. Imamo slaganja i nesuglasice i o svemu smo razgovarali“, napisao je Marfi na Tviteru.
Sastanku je, pored Marfija, prisustvovao i američki senator Geri Piters.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala