Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Varhelji u Severnoj Mitrovici: Prošetao mostom na Ibru, pa sastao sa predstavnicima Srpske liste

© Sputnik / Lola ĐorđevićEvropski komesar za proširenje Oliver Varhelji
Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji   - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
Pratite nas
Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, nakon Prištine, posetio je i severni deo Kosovske Mitrovice, gde se sastao sa predstavnicima Srpske liste.
Varhelji je sa saradnicima, pešice prešao most na Ibru između severnog i južnog dela Kosovske Mitrovice, dolazeći na sastanak sa predstavnicima Srpske liste.
On se sastao sa predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem i potpredsednikom Igorom Simićem.
Nakon sastanka, posle kog nije bilo izjava, Varhelji je objavio da je osnivanje Zajednice srpskih opština preduslov za normalizaciju i napredak Prištine na putu ka Evropskoj uniji.
Varhelji je dodao da je sa Rakićem razgovarao o podršci Evropske unije regionu.

„Podrška implementaciji sporazuma iz dijaloga, uključujući ZSO“

Varhelji je posle sastanaka u Prištini objavio da EU nudi podršku u implementaciji sporazuma iz dijaloga, uključujući i dogovor o Zajednici srpskih opština.
„Otvorena diskusija sa premijerom Aljbinom Kurtijem, zamenikom Besnikom Bisljimijem i članovima kabineta o napretku Kosova na putu prema Evropskoj uniji. EU nudi značajnu podršku u ekonomskom napretku, što je povezano sa daljom implementacijom reformi, kao i implementacijom dogovorenog sporazuma, uključujući implementaciju Zajednice srpskih opština“, napisao je Varhelji na Tviteru.
Varhelji je razgovarao i sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani, a posle sastanka je izjavio da bi tzv. Kosovo i Srbija bez odlaganja trebalo da sprovedu svoje obaveze, prenosi Kljan Kosova.
Varhelji je, na konferenciji za medije, kazao da je postignut napredak te da je sada neophodno da obe strane bez odlaganju sprovedu preuzete obaveze.
„Uključujući i sporazume iz 2015, uključujući prava svih. Moj cilj nije samo da podsetim, već da dodam element koji će ubrzati preporuke“, kazao je Varhelji.
Dodao je da će od uspešnog dijaloga svi imati koristi.
„Ovde smo da objasnimo da će uspešan dijalog doneti rezultate i razvoj za ljude“, naveo je.
Šef Kancelarije Evropske unije u Prištini Tomaš Suniog je, najavljujući posetu Varheljija Kosovu i Metohiji, objavio na Tviteru da će ona produbiti odnose Evropske unije i tzv. Kosova na njegovom evropskom putu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala