- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Ruski pijanista nastupa sa Beogradskom filharmonijom

© Tanjug / VLADIMIR ŠPORČIĆNovogodišnji koncert Beogradske filharmonije
Novogodišnji koncert Beogradske filharmonije - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
Pratite nas
Ruski pijanista Andrej Korobejnikov nastupiće na koncertu 26. maja na Kolarcu zajedno sa Beogradskom filharmonijom, koju će predvoditi šef-dirigent Gabrijel Felc.
Na repertoaru je „car“ klavirskih koncerata, Betovenov „Emperor“, kao i kompozicije Berga i Mocarta. Filharmonijska sezona posvećena svetskim metropolama stiže do Beča, centra muzičkog života Evrope. Program ovog koncerta spaja kompozitore čije je stvaralaštvo neodvojivo vezano za ovu muzičku prestonicu, saopšteno je iz Filharmonije.
Andrej Korobejnikov, jedinstveni pijanista sa unikatnim osećajem za klavir i tehničkim majstorstvom, neosporno je jedan od najspretnijih i najdarovitijih umova u klasičnoj muzici.
Ne samo da broji u vodeće pijaniste današnjice, jedan je od najtraženijih i najneobičnijih umetničkih interpretatora našeg vremena, navodi Filharmonija.
Pred filharmonijskom publikom, izvešće blistav Betovenov Peti koncert za klavir i orkestar, nazvan carski – „Emperor“, zbog svoje trijumfalne atmosfere.
Prva proba pijaniste sa orkestrom bila je prilika za druženje sa tinejdžerima za koje je dirigent Felc pripremio vodič kroz Betovenovo stvaralaštvo.
Pored mladih iz beogradskih škola i gimnazija, specijalni gosti ovog posebnog časa muzičkog bili su i učenici iz Prokuplja, pobednici novogodišnjeg izazova Beogradske filharmonije.
Pored klavirskog remek dela u petak uveče na Kolarcu, na programu su „Tri komada“ za orkestar Albana Berga, kao i Mocartova simfonija broj 29, koju je komponovao sa 18 godina.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala