- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Patrijarh Porfirije: Kosovo i Metohija je naše srce, moramo ga sačuvati kao deo Srbije /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićPatrijarh srpski Porfirije
Patrijarh srpski Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
Pratite nas
Patrijarh srpski Porfirije poručio je, u besedi posle Spasovdanske litije, da je Kosovo i Metohija naše srce i da ga moramo sačuvati kao deo Srbije.
Obraćajući se okupljenima ispred Hrama Svetog Save, patrijarh Porfirije je rekao da su porodica, dom i otadžbina svetinje, kao i Gračanica, Pećka Patrijaršija, Dečani, Sopoćani, Žiča, Studenica.
Patrijarh je istakao da u ovim vremenima moramo da se držimo zajedno i da je upravo Hram svetog Save naša „lična karta“ i da ne smemo da se odreknemo svoje duhovnosti i tradicije.
„Iskreno se zapitajmo, da li mi to danas znamo, ili bismo da budemo nešto drugo, da se odreknemo sebe, svoga koda i identiteta, svojih pravoslavnih hrišćanskih vrednosti, te da prihvatimo nama strane sistem vrednosti i postanemo ono što nismo“, kazao je patrijarh Porfirije.
On je kazao da će „sve dok imamo u čemu da se ogledamo, kome i čemu da se vraćamo, sve dok stojimo ovde okupljeni oko svetitelja Božijeg, nezavisno od spoljašnih okolnosti – ovaj narod imati nepokolebljivu nadu“.
Kako je rekao, niko nam ništa ne može sve dok se okupljamo u veri.
„Svi smo potrebni jedni drugim, moramo se okupljati oko svetinja“, kazao je patrijarh Porfirije.
On je naveo da su različitosti dobre, jer se moramo dopunjavati kako bismo pobedilo zlo.
„Iako smo različiti, ne produbljujmo naše razdore, ne dolivajmo ulje na vatru. Mnogo je iskušenja pred nama. Naše oko, uho — to je Kosovo i Metohija. I ako nam neko uzima oko, uho i srce, da li možemo bez toga živeti? Znam da svi u sebi znamo odgovor“, rekao je patrijarh.
On je kazao da je potrebna molitva da bismo sačuvali sačuvali Kosovo i Metohiju kao deo Srbije, da se ne bi desilo na bilo koji način, posredno ili neposredno, da Kosovo i Metohija budu otuđeni.
U besedi se patrijarh osvrnuo i na nedavne tragedije, navodeći da smo suočeni sa strašnim zlom, koje je napalo našu decu, i da nas je pogodilo tako da smo zanemeli.
Patrijarh Porfirije je istakao da se moramo štititi međusobno od zla.
„Zlo je neuhvatljivo, i ma šta činili, zlo se ne može konačno pobediti nikakvim institucijama, tehnikama i znanjem. Tehnika i veštine pomažu, ali ne spasavaju i suštinska pitanja o radosti i tuzi ostaju bez konačnog odgovara“, kazao je patrijarh.
On je ukazao da se moramo dobro zamisliti, trgnuti i probuditi.
„Svi smo pogođeni, svi osećamo neizmernu tugu i bol, svi imamo traumu i zato smo svi potrebni jedni drugima kao potpora i oslonac. Zajedno smo na krstu, da bismo zajedno vaskrsli moramo se svi u molitvi i pokajanju sabirati, okupljati oko svetitelja i oltara Božijih. Ne smemo dozvoliti sebi da samo i isključivo optužujemo jedni druge i tako sejemo novo seme zala i nesporazuma“, rekao je patrijarh Porfirije.
Spasovdanska litija, podsetio je patrijarh, okuplja ljude već 520 godina, u veri i nadi za bolju budućnost.
„Naša današnja litija je molitveni hod, zajedno sa vladikom Nikolajem za mir među nama i u nama, za sve postradale žrtve nasilja, ali i za svu decu i sav naš rod“, dodao je patrijarh Porfirije.
Patrijarh Porfirije u Spasovdanskoj litiji u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
DRUŠTVO
Održana Spasovdanska litija u Beogradu, patrijarh služio pomen za nastradalu decu /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala