- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Parlament Moldavije proglasio evrointegracije nacionalnim prioritetom zemlje

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaPoslanici u moldavskom parlamentu
Poslanici u moldavskom parlamentu - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
Pratite nas
Parlament Moldavije usvojio je uredbu o nepovratnoj usmerenosti ka evropskim integracijama, u skladu s rezolucijom „Evropska Moldavija“, usvojenom 21. maja u Kišinjevu.
„Nepovratnost evropskih integracija i ujedinjenja s Evropskom unijom i dalje je nacionalni prioritetni projekat Moldavije i celo društvo, uključujući sve političke snage, pozvani su da ispolje zrelost, jedinstvo i solidarnost u jačanju političkog i socijalnog dijaloga u ime nacionalnog interesa – priključivanja Moldavije Evropskoj uniji“, navedeno je u uredbi moldavskog parlamenta.
Prema dokumentu, civilnom društvu, parlamentarnim i vanparlamentarnim partijama i drugim javnim ličnostima je predloženo da „bez obzira na političke poglede, bespogovorno podrže ispunjenje zahteva rezolucije, kao i obaveza preuzetih prilikom podnošenja zahteva za članstvo Moldavije u Evropskoj uniji.
Parlament, takođe, poziva vladu i druge državne ustanove da „ulože usaglašen i efikasan trud za ispunjavanje“ svih obaveza prema Evropskoj uniji, kako bi počeli pregovori o članstvu.
Dokument je podržalo 55 od 101 poslanika.
U Kišinjevu je 21. maja bio sazvan Narodni sabor „Evropska Moldavija“, na kojem se učesnicima obratila predsednica te zemlje Maja Sandu. Ona je istakla da je „najbolji način da se učvrste demokratija i sloboda u Moldaviji stupanje u Evropsku uniju.
Protesti, Kišinjev, Moldavija - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2023
SVET
Moldavija: Opozicija sprema proruski referendum, u Kišinjevu proevropski protesti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala