- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Milatović: Prvo idem u Brisel, vrlo brzo i u Beograd

© Tanjug / MEDIA BIROPredsednik Crne Gore Jakov Milatović sa suprugom Milenom
Predsednik Crne Gore Jakov Milatović sa suprugom Milenom - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
Pratite nas
Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović potvrdio je da će se 30. maja sastati sa visokim zvaničnicima u Briselu, u svojoj prvoj zvaničnoj poseti od stupanja na dužnost, kao i da će veoma brzo nakon toga posetiti Beograd.
On je naglasio da je Srbija najveći ekonomski partner Crne Gore i da je dobio usmeni poziv kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio na njegovoj inauguraciji.
„Dobio sam brojne pozive, rekao sam da mislim da je važno i demokratski smisleno posetiti Beograd vrlo brzo, nakon Brisela. Srbija je naš najveći ekonomski partner, i dobio sam usmeni poziv kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio na inauguraciji“, rekao je Milatović.
Novi crnogorski predsednik izjavio je u intervjuu za RTCG da je u kontekstu spoljne politike važno da Crna Gora zadrži i dodatno unapredi NATO članstvo, stavi fokus na EU i snažno unapredi saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana.
„Prisustvo lidera svih zemalja Zapadnog Balkana na inauguraciji, podrška je promenama čiji sam nosilac“, saopštio je Milatović.
Kada je reč o Otvorenom Balkanu, on je mišljenja da je prioritet Crne Gore regionalna ekonomska saradnja koja se odvija u okviru Berlinskog procesa koji veže ekonomije Zapadnog Balkana, i koji veže region za EU.
„Ali na kraju, kao ekonomista i političar podržavam sve ostale inicijative. Otvoreni Balkan ima svoje prednosti i Crna Gora može kao aktivni učesnik tog procesa da da vrednost tom procesu, pod uslovom da je on stavljen u fokus naših evropskih integracija“, rekao je Milatović.
On je najavio sastanak 30. maja sa ministrom spoljnih poslova Evropske unije Žozefom Boreljom, i evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem koji ima cilj da pošalje snažnu poruku da Crna Gora ima političku volju da postane deo Evropske unije.
„Ja ću prvo posetiti Brisel i poslati simboličnu poruku da je evropski put Crne Gore prioritet svih prioriteta za vreme mog mandata. Razgovaraću 30. maja sa Boreljom i Varheljijem, nakon čega idem u Moldaviju na Samit evropske političke zajednice gde ću razgovarati sa predsednicom Evropske komisije Ursulom For den Lajen, ali održaću sastanke i sa evropskim liderima uključujući i francuskog predsednika Emanuela Makrona“, saopštio je Milatović.
On je rekao i da će veoma brzo posetiti i Vašington, i da se kroz čestitku američkog predsednika Džozefa Bajdena može jasno videti posvećenost SAD-a reformama u Crnoj Gori.
Milatović je saopštio i da će sa svoje pozicije raditi na pomirenju društva u Crnoj Gori, koje je, kako je naglasio, bilo žrtva veštački formiranih podela.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala