- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kakav će biti novi „svetski rat“ i koga će najviše pogoditi

© AP Photo / Kin CheungČovek stoji pored znaka dolara
Čovek stoji pored znaka dolara - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
Pratite nas
Mir je na putu ka novom ekonomskom ratu usled izmenjenih odnosa u valutnoj politici, a taj rat će doneti katastrofalne posledice Evropi, izjavio je autor nemakog lista „WirtschaftsWoche Heute“ Verner Plumpe.
Autor podseća na izjavu bivšeg predsednika Francuske Valeri Žiskar d'Estena, koji je tvrdio da SAD koriste „prekomernu privilegiju“ pozicije dolara kao svetske rezervne valute, dok su ostale zemlje prinuđene da redovno finansiraju deficit trgovinskog balansa.
„Ako bi SAD, kao većina drugih zemalja, morale redovno da finansiraju taj deficit, teško da bi mogle da pokrivaju deficit platnog balansa. Pre bi morale naglo da smanje uvoz. Ipak, 'prekomerna privilegija' omogućava SAD da održavaju makar deo svog blagostanja na račun drugih zemalja“, objašnjava Plumpe.
Prema njegovim rečima, takva privilegija, kao i strah da je ne izgube u uslovima sveta koji se menja, podstiču Vašington na agresivne postupke.
„Cilj američke politike i dalje je da sačuva tu privilegiju. Upravo se time objašnjavaju mnoga spoljnopolitička dejstva SAD, a pre svega njihovi pokušaji da potisnu konkurentne valutne i ekonomske sisteme. Svetski ekonomski rat, čije se konture već ukazuju, biće najverovatniji ishod te borbe – s katastrofalnim posledicama po Evropu, koja će se naći između dva fronta“, zaključuje autor.
Ministarstvo finansija SAD u pismima upućenim Kongresu SAD upozorava da već 1. juna SAD neće biti u stanju da u punom obimu ispunjavaju obaveze ukoliko zakonodavci do tada ne odobre proširenje limita pozajmica.
Sadašnja gornja granica američkog državnog duga iznosti 31,4 biliona dolara. Ona je dostignuta još u januaru, kada je vlada iskoristila vanredne ekonomske mere kako bi izbegla defolt.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala