- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

FSB sprečila terorističke napade na dve ruske nuklearke uoči Dana pobede /video/

© COS FSB RF / Uđi u bazu fotografijaPripadnik FSB Rusije
Pripadnik FSB Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
Pratite nas
Federalna služba Rusije (FSB) saopštila je da je uoči Dana pobede osujetila teroristički napad koji su specijalne službe Ukrajine planirale da izvedu na Lenjingradsku i Kalinjinsku nuklearnu elektranu.
U saopštenju se navodi da je diverzantsko-teroristička grupa Spoljnoobaveštajne službe Ukrajine uoči Dana pobede pokušala da digne u vazduh više od 30 stubova visokonaponskih dalekovoda Lenjingradske i Kalinjinske nuklearke.
To bi, prema ideji ukrajinskih specijalnih službi „dovelo do prekida u radu nuklearnih reaktora, narušavanja redovnog režima rada nuklearki i nanelo ozbiljnu štetu ekonomiji i ugledu Rusije“.

„Teroristi su uspeli da dignu u vazduh jedan i miniraju četiri stuba dalekovoda Lenjingradske nuklearke, kao i da postave improvizovane eksplozivne naprave ispod sedam stubova Kalinjinske nuklearne elektrane“, navodi se u saopštenju.

FBS je saopštila i da je privela tri ukrajinska diverzanta, koje je regrutovao Kijev, a koji su pripremali akte protiv pomenutih nuklearki i koji su u tom cilju prošli specijalnu obuku na teritoriji Ukrajine. Takođe, privedena su i dvojica njihovih saučesnika koji su ruski državljani.
U saopštenju se, pored toga, ističe da su privedeni ukrajinski diverzanti i njihovi saučesnici potvrdili da su sarađivali sa Spoljnoobaveštajnom službom Ukrajine, prema čijem nalogu je i trebalo da izvrše terorističke napade na dve ruske nuklearke.
Eksploziv za dizanje u vazduh stubova dalekovoda ruskih nuklearki, prema saopštenju, ukrajinske specijalne službe planirale su da prokrijumčare iz Poljske u Litvaniju, zatim preko Belorusije u Tversku oblast.
Iz tajnih skrovišta koje su organizovali diverzanti, FSB je zaplenio 36, 5 kilograma plastičnog eksploziva „S-4“, 61 električni detonator strane proizvodnje, kao i 38 elektronskih tajmera i dva pištolja (Makarov PM) sa municijom.
Protiv pripadnika diverzantsko-terorističke grupe pokrenut je krivični postupak prema odgovarajućim članovima Krivičnog zakona Rusije. Njima je određena i mera zabrane u vidu pritvora.
FSB naglašava da se aktivnosti na dokumentovanju kriminalne delatnosti i potrazi za organizatorima, diverzantima i njihovim saučesnicima nastavljaju.
Lenjingradska nuklearna elektrana nalazi se u blizini grada Sosnovij Bor (Lenjingradska oblast) i najveća je nuklearka u Rusiji prema kapacitetu i jedina u kojoj rade energetski blokovi dva različita tipa.
Kalinjinska nuklearka smeštena je blizu grada Udomlja (Tverska oblast). U njoj rade četiri energetska bloka sa reaktorima VVER-1000 kapaciteta po 1000 MW.
Pripadnici FSB Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2023
RUSIJA
FSB priveo Ukrajinca koji je po nalogu Kijeva planirao teroristička akta u Zaporoškoj oblasti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala