- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Održana Spasovdanska litija u Beogradu, patrijarh služio pomen za nastradalu decu /video, foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićPatrijarh Porfirije u Spasovdanskoj litiji u Beogradu
Patrijarh Porfirije u Spasovdanskoj litiji u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
Pratite nas
U Beogradu je održana Spasovdanska litija u prisustvu crkvenih velikodostojnika i građana koji su se, uprkos kiši, okupili u velikom broju. Litiju je predvodio patrijarh Porfirije, a verni narod u dugoj koloni hodao je iza moštiju Svetog vladike Nikolaja Velimirovića koje su za ovu priliku donete iz manastira Lelić.
Litija je krenula od hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Beogradu, a zastala je na uglu Ulica kralja Milana i kralja Milutina, gde je patrijarh Porfirije služio pomen nedavno stradalim đacima, mladima postradalim u mladenovačkim selima i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja.
Na čelu litije sa velikim krstom Gospodnjim u rukama bili su patrijarhovi stipendisti — Nišlijka Sara Dimitrijević, student druge godine Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, i Užičanin Milan Bogosavljević, apsolvent Filosofskog fakulteta u Beogradu.
Litiji je prisustvovao veliki broj episkopa, kao i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.
Krajnje odredište litije bio je Hram Svetog Save, gde se patrijarh Porfirije, posle služenog molebana, obratio okupljenima.
Po završetku litije i obraćanja patrijarha, mošti vladike Nikolaja unete su u Hram Svetog Save, gde će narod moći da ih celiva do nedelje, 27. maja.
Beograd slavi Spasovdan kao svoju slavu od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine gradu dao status srpske prestonice, u čast obnove i napretka.
Patrijarh Porfirije služio je jutros arhijerejsku liturgiju u Vaznesenjskoj crkvi u Beogradu, u prisustvu velikog broja vernika. Slavski kolač prelomio je u prisustvu čelnika grada Beograda i funkcionera Vlade.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala