- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Vesić najavio gde će biti građene prve stanice beogradskog metroa

© Tanjug / SAVA RADOVANOVIĆŽeleznička stanica "Vukov spomenik" u Beogradu
Železnička stanica Vukov spomenik u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2023
Pratite nas
Izgradnja prvih stanica metroa u Beogradu trebalo bi da počne do kraja godine, a očekuje se i potpisivanje ugovora o izgradnji depoa budućeg metroa, rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.
Na Makiškom polju u toku su radovi na nasipanju terena za izgradnju glavnog depoa, a Vesić podseća da su prvi radovi počeli u decembru 2021. godine, kao i da je rok za nasipanje 2024. godina.
„Ali, već je na nekim delovima nasipanje završeno i očekujemo potpisivanje ugovora o izgradnji depoa. Kada se završi nasipanje, počinje da se gradi depo u kojem će biti smešteni svi vozovi“, rekao je Vesić za Pink.
Kopanje tunela za prve dve linije metroa trebalo bi da počne 2025. godine, a planirane su tri linije: Makiš - Mirijevo, Mirijevo - Bežanija i Bežanija - Banjica.
Prvobitno planirana stanica Manjež biće sada blizu Slavije u Kralja Milana, dok će ranije planirana stanica u Makenzijevoj biti u Karađorđevom parku, gde će imati vezu sa stanicom BG voza, pa će tu biti omogućeno presedanje.
„Na liniji dva imali smo dve stanice, Blok 18 i Sava Centar, ali sada se projektuje nova stanica, umesto te dve, i ona će biti na uglu Ulice Vladimira Popovića i Bulevara Zorana Đinđića. I stanica kod Arene, pomerena je ka Ulici Antifašističke borbe“, precizirao je Vesić.
Prva linija trebalo bi da bude gotova 2028. godine, a druga 2030.
„Kada BG voz bude produžen do Surčina, do Nacionalnog stadiona i aerodroma, kao i do Obrenovca, i kada budemo uveli više polazaka iz Lazarevca, Sopota, Mladenovca i Barajeva i kada počnu da rade prve dve linije metroa tada ćemo imati više od 80 odsto javnog prevoza koji će biti na šinama“, naveo je Vesić.
On je istakao da se očekuje da do kraja godine počne počne izgradnja prvih stanica metroa na Banovom brdu.
„Tu je najteže, jer je tu stenska masa, koja je najteža i najzahtevnija i zato će se te stanice prve raditi“, pojasnio je Vesić, preneo je Tanjug
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala