Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Amerikanci izdvajaju milione dolara u pokušaju da plasiraju samo svoju "istinu"

© Sputnik / Vladimir TrefilovNovčanice
Novčanice - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2023
Pratite nas
Izdvajanje miliona dolara za borbu protiv navodno malignog ruskog uticaja na Balkanu je već viđena praksa Amerikanaca koji misle da parama mogu da proguraju priču da su ruski mediji propaganda a američki sto posto istina, kaže Nikola Šainović, bivši premijer Srbije.
Vest da je predsednik SAD tražio je od Kongresa 108 miliona dolara za borbu protiv navodnog malignog ruskog uticaja na Zapadnom Balkanu navodi se u izveštaju pomoćnika šefa američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) za Evropu i Evroaziju Erin Maki.

Mediji su kao i topovi

Prema njenim navodima, Rusija želi da iskoristi lokalne nesuglasice na Zapadnom Balkanu kako bi narušila mir i stabilnost.
Nikola Šainović, bivši premijer Srbije, ističe da je ovo imperijalni rat Amerike, i to rat svim sredstvima, bez razlike da li su u pitanju tenkovi ili mediji.
„Do sada rezultati tog rata su da je skinuto emitovanje televizije RT u Evropi. To je priča u kojoj se kaže da su ruski mediji sto posto propaganda a da je recimo Si-En-En sto posto istina. To ni neki amater ne može da proguta, ali na to se ne osvrće administracija Amerike već tera dalje po svom. Taj pristup da se ruski uticaj naziva „maligni“ sam po sebi govori da je to termin koji treba da plaši narod, dakle, nije ni politički niti bilo kakav drugi termin koji ima značenje ali to je američka metodologija ,“ objašnjava Šainović, uz napomenu da ovde na Balkanu taj takozvani „maligni“ uticaj Rusije nije viđen, jer nas Rusija nije ni bombardovala, niti izazivala unutrašnju destabilizaciju naše zemlje, već je sve to radio i danas radi - Zapad.

Na rušenje Miloševića potrošili 200 miliona

„Lično sam svedok tome duže od 30 godina. To da se sada investira u suzbijanje ruskih medija biće u sklopu pritiska na srpske vlasti , što mislim da neće dati efekat a izdvojen novac može da služi za finansiranje propagande suprotne vrste i kod onih koji su spremni da je donose. Mi smo nekada imali u pripremama za smenu Slobodana Miloševića američki štab u Budimpešti na čelu koga je bio tadašnji američki ambasador u Zagrebu Vilijam Montgomeri, posle čega je došao za ambasadora u Beograd. Da li treba da bilo šta objašnjavam šta je on tada u stvari radio?“ pita naš sagovornik.
Šainović podseća da je Montgomeri u svojoj knjizi istakao da je za te potrebe tada potrošio 200 miliona dolara.
„Prema tome, sve je već viđeno, ovo je nastavak te imperijalne kampanje i mogu da kažem da im ni prošli put nije doneo ništa dobro i da neće ni sad,“ uveren je Šainović.
Naš sagovornik smatra da bi danas Amerikancima bilo jako teško da ponove taj scenario koji su primenili uoči pada Slobodana Miloševića.

Svet nije isti

„Situacija se dosta promenila: niti je isti svet, niti je Srbija u postratnoj situaciji kakva je bila 2000. godine, a ni okruženje i stanje u okruženju u svetskoj zajednici nije isto. Tako danas imamo i Rusiju i Kinu kao velike sile prisutne na svetskoj sceni a činjenica da Kosovo ne priznaje stotinak država i pored ogromnog pritiska dugog 20 godina govori da ta vrsta američke politike polako počinje da se odbija od zida nacija i naroda koje ne rade to što mnogo vole Srbiju nego zato što vide da će i oni doći na red,“ zapaža Šainović.
Inače, u pomenutim izveštaju ističe se da ruski uticaj daleko prevazilazi granice Ukrajine, Belorusije i Moldavije, a kako je navela Erin Maki, Bajden je tražio i dodatan 31 milion dolara za ublažavanje ruskog uticaja u BiH i reformu gasnog sektora.
Takođe kritikovala predsednika Republike Srpske Milorada Dodika koji se juče sastao u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom rečima da predsednik RS „jača svoju opasnu konfrontacionu politiku i preti otcepljenjem“.
Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2023
REGION
Bajden tražio 108 miliona dolara za borbu protiv „malignog ruskog uticaja“ na Zapadnom Balkanu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala