- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Upozorenje SZO: Svet mora da se pripremi za pandemiju smrtonosniju od kovida 19

CC0 / piksabej / Korona virus
Korona virus - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2023
Pratite nas
Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus upozorio je u utorak države članice da će se pojaviti smrtonosnija bolest od kovida 19, i pozvao ih da sprovedu reforme potrebne za pripremu za narednu pandemiju.
Istakao je da je sada vreme da se krene sa pregovorima o sprečavanju sledeće pandemije.
„Ako ne napravimo promene koje se moraju napraviti, ko će onda to da uradi? A ako ih ne napravimo sada, kada ćemo?“, upitao je Tedros i upozorio da će sledeća pandemija doći, prenosi Independent.
„Pretnja da se pojavi još jedan oblik koji izaziva nove talase bolesti i smrti ostaje. I ostaje opasnost da će se pojaviti još jedan patogen sa još smrtonosnijim potencijalom“, istakao je Gebrejesus.
Na desetodnevnoj godišnjoj skupštini Svetske zdravstvene organizacije u Ženevi razgovaraće se o globalnim zdravstvenim izazovima, što uključuje i buduće pandemije, iskorenjivanje dečije paralize i podržavanje napora za ublažavanje vanredne zdravstvene situacije u Ukrajini.
Članice organizacije pripremaju nacrt sporazuma o pandemiji koji bi trebalo da bude usvojen na skupštini sledeće godine.
„Posvećenost ove generacije sporazumu o pandemiji je važna jer je upravo ova generacija iskusila koliko užasan može da bude jedan mali virus“, rekao je Tedros.
Kolera u Iraku - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2023
SVET
UN upozoravaju: Milijarda ljudi je u opasnosti od kolere
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala