- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Umrla kraljica rokenrola - Tina Tarner

© Юriй AbramočkinPop pevačica Tina Tarner
Pop pevačica Tina Tarner - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2023
Pratite nas
Pevačica Tina Tarner umrla je u 83. godini, saopštio je njen portparol.
„Tina Tarner, "kraljica rokenrola" umrla je danas u 83. godini nakon duge bolesti u svom domu u Švajcarskoj“, saopštio je njen portparol.
Tina Tarner jedna je od najznačajnijih pevačica u istoriji svetske muzike.
Ostavila je iza sebe bezbroj hitova, izgradila prepoznatljiv muzički stil praćen originalnom koreografijom.
Poslednjih godina, borila se sa posledicama raka creva, koji joj je dijagnostikovan 2016, dok joj je 2017. godine transplantiran bubreg.
Tarnerova je stekla slavu i postala je jedan od najvećih izvođača na svetu kao solo-umetnik i jedna od ključnih pop-ikona 1980-ih godina.
Tarnerova je potvrdila i pojačala ulogu crnkinja u rokenrolu, definišući eru muzike u kojoj je stvarala do te mere, da je Mik Džeger priznao da mu je bila inspiracija.
Posle dve decenije rada sa svojim mužem, za kojeg se ispostavilo da ima nasilan karakter, Ajkom Tarnerom, krenula je kroz karijeru sama i – posle nekoliko neuspešnih početaka – postala je jedna od ključnih pop-ikona 1980-ih sa albumom Private dancer.
Njen život je zabeležen u tri memoara, biografskom filmu, džuboks mjuziklu, a 2021. godine u dokumentarnom filmu Tina.
„Njen muzički lik je uvek bio nabijena kombinacija misterije, kao i lagane, melanholije pomešane sa jakom vitalnošću koja je često koketirala sa opasnošću“, napisala je naučnica Dafni A. Bruks za Gardijan 2018.
Rođena je kao Ana Mej Bulok 26. novembra 1939. godine i odrasla je u Natbušu u Tenesiju, gde je, kako je govorila, kao dete brala pamuk sa svojom porodicom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala